OAJ:n paikallisyhdistys vastustaa Mikkelin kaupungin tuntijaon vähennystä – OAJ:n Miika Lahti: "Harva päättäjä tuntuu ymmärtävän, mistä oikein on kyse"

Mikkelin tarkoituksena on säästää peruskoulun oppitunneista kaksi vuosiviikkotuntia osana kaupungin yt-pakettia. Vähennys otettaisiin 2. luokan ja 8. luokan valinnaisaineista.

Tarja Tikkanen

"Esimerkiksi Iisalmen nuoriin verrattuna Mikkelin nuoret saisivat vähennyksen myötä jopa kolme kuukautta vähemmän opetusta peruskoulun aikana", sanoo OAJ:n Mikkelin paikallisyhdistyksen Miika Lahti.
"Esimerkiksi Iisalmen nuoriin verrattuna Mikkelin nuoret saisivat vähennyksen myötä jopa kolme kuukautta vähemmän opetusta peruskoulun aikana", sanoo OAJ:n Mikkelin paikallisyhdistyksen Miika Lahti.

Mikkelin kaupungin opetustuntileikkaukset kohdistunevat 2. ja 8. luokan oppitunteihin. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää vähennyksistä torstaina 20. helmikuuta.

Mikkelin tarkoituksena on säästää peruskoulun oppitunneista kaksi vuosiviikkotuntia osana kaupungin yt-pakettia. Kaupunginhallitus päätti säästöpaketista tammikuussa.

Viranhaltijoiden esityksen mukaan kahden viikkotunnin vähennys otettaisiin 2. luokan ja 8. luokan valinnaisaineista. Valinnaisaineita ovat kotitalous, kuvataide, käsityöt, liikunta ja musiikki.

Yksi vuosiviikkotunti vastaa 38:aa tuntia opetusta lukuvuoden aikana. Kouluvuoden aikana on 38 viikkoa, joten vuosiviikkotunti tarkoittaa, että opetusta on yksi oppitunti viikossa.

Yksi vuosiviikkotunti maksaa arviolta 50 000 euroa, joten vähennyksellä tavoitellaan noin 100 000 euron säästöjä.

OAJ vastustaa tuntijakoleikkausta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n Mikkelin paikallisyhdistyksen hallitus vastustaa tuntijakoleikkausta.

– Leikkaus kohdistuu suoraan lapsiin ja nuoriin. Vähennys heikentäisi Mikkelin nuorten lähtökohtia hakiessa opiskelupaikkoja tulevaisuudessa, sanoo OAJ:n paikallisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Miika Lahti.

Lahden mukaan jokainen leikattu tunti tarkoittaa 38 tuntia vähemmän opetusta jokaiselle mikkeliläiselle lapselle peruskoulun aikana.

– Esimerkiksi Iisalmen nuoriin verrattuna Mikkelin nuoret saisivat vähennyksen myötä jopa kolme kuukautta vähemmän opetusta peruskoulun aikana.

Iisalmelaisen Kangaslammin koulun oppilaat nousivat puheenaiheeksi, kun Helsingin Sanomat uutisoi lasten saavan kymmenen tuntia valtakunnallista vähimmäisvaatimusta enemmän opetusta.

"Tästä ei ole käyty minkäänlaista avointa keskustelua"

OAJ:n paikallisyhdistys kokee, että yt-neuvottelujen päätökseen 4,6 miljoonan euron henkilöstösäästöistä on ikään kuin ujutettu tuntijaon vähennys.

– Tämä on kaikille Mikkelin opettajille ja peruskoululaisille iso asia. Tästä ei ole käyty minkäänlaista avointa keskustelua, ja harva päättäjä tuntuu ymmärtävän, mistä tuntijakoleikkauksessa oikein on kyse, Lahti sanoo.

Hän lisää, että kaikki säästöt ovat kipeitä, mutta tuntijaosta saatavat säästöt ovat olemattomia aiheutettuun haittaan nähden.

Lahti myös uskoo, että tuntijakoleikkaus haittaisi kaupungin elinvoimaa ja mainetta muuttamista pohtivien lapsiperheiden näkökulmasta.

– Mikkelin olisi tärkeää saada tämä kehitys katkaistua, koska sivistyksestä on jo leikattu niin paljon.

Länsi-Savo ei tavoittanut Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Mannista kommentoimaan perusopetuksen tuntijaon muutoksia.