Näitä säästöjä Essoten johto alkaa valmistella: Mäntyharjun ja Pertunmaan terveyskeskukset yhteen, Hirvensalmen palvelut Mikkeliin

Selvityksessä ehdotetaan pienempien terveyskeskusten yhdistämistä suurempiin ja yhden lähikuntoutusosaston sulkemista.

Mari Koukkula

Essote etsii säästöjä kuntien terveyskeskuksista. Kuvassa Hirvensalmen terveyskeskus.
Essote etsii säästöjä kuntien terveyskeskuksista. Kuvassa Hirvensalmen terveyskeskus.

Essoten palveluverkkoselvitys säästöjen löytämiseksi on valmistunut. Länsi-Savo kertoi torstaina, että Essoten kokouksissa on viime viikkoina käsitelty ulkopuolisen konsultin eli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän entisen toimitusjohtajan Eetu Salusen tekemää selvitystä.

Salusen selvityksessä ehdotetaan pienempien terveyskeskusten yhdistämistä suurempiin. Se tarkoittaisi käytännössä Pertunmaan ja Hirvensalmen terveyskeskusten lopettamista.

Selvityksen mukaan Mäntyharjun ja Pertunmaan terveyskeskukset kannattaisi yhdistää vuoden 2020 aikana ja Hirvensalmen terveyskeskuksen palvelut kannattaisi siirtää Mikkeliin ensi vuonna. Puumalan terveyskeskus taas voitaisiin säilyttää ainakin vuoden 2021 loppuun asti.

Selvityksessä todetaan, että Mikkelin alueen terveyskeskusten palveluverkon tiivistämisestä ei olisi odotettavissa merkittäviä kustannussäästöjä. Essoten kannalta olisi kuitenkin eduksi, jos esimerkiksi haukivuorelaiset käyttäisivät Juvan terveyskeskuksen palveluita.

Lopulliset esitykset talousarviossa

Selvityksen mukaan Essote voisi myös vähentää 25 perusterveydenhuollon lähikuntoutuksen vuodepaikkaa. Se tarkoittaisi yhden lähikuntoutusosaston sulkemista, esimerkiksi toukokuussa 2020. Osastopaikkoja on tällä hetkellä Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Mikkelissä, jossa lähikuntoutusosaston lisäksi myös akuuttiosastolla 26 on vuodepaikkoja.

Essote on jo supistanut vuodeosastojaan viime vuosina.

— Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuodeosastopaikkoja voidaan mahdollisesti edelleen vähentää lähinnä keskittämällä niitä keskussairaalalle. Seuraavaksi alamme terveyspalveluissa pohtia, miten tämä käytännössä toteutettaisiin. Säästöt jäänevät joihinkin satoihin tuhansiin euroihin, arvioi terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä Essoten tiedotteessa.

Esimerkiksi Pertunmaan terveyskeskuksen sulkemisesta tulisi selvityksen mukaan noin 723 000 euron säästöt vuodessa. 

Salusen tekemän selvityksen tiedot etenevät seuraavaksi kuntayhtymän johdon valmisteluun. Esitykset lopullisista säästöistä kirjataan talousarvioon, josta päätetään loppuvuodesta.

Essote painii kovien säästöpaineiden kanssa. Kuntayhtymä on tänä vuonna ylittänyt kulunsa yli 20 miljoonalla eurolla.