Tyrmäystippojen levittäjien uhreiksi valikoituvat useimmiten nuoret naiset

Omasta lasista kannattaa pitää hyvä huoli. Myös kaverin kuntoa on syytä pitää silmällä eikä laskea tätä tuntemattomien henkilöiden matkaan.

Lukas Pearsall

Hoitoon kannattaa hakeutua aina, jos on syytä epäillä nauttineensa jotakin muuta kuin mitä on ollut tarkoitus.
Hoitoon kannattaa hakeutua aina, jos on syytä epäillä nauttineensa jotakin muuta kuin mitä on ollut tarkoitus.

Tyrmäystipoilla huumaaminen ei yleensä ole pelkkää ilkivaltaa. Tarkoituksena on saada toinen henkilö niin toimintakyvyttömään tilaan, että se edistää rikollisia pyrkimyksiä.
Ryöstö voi olla tällainen motiivi. Puolitajuttomassa tilassa olevalta uhrilta on helppo viedä lompakko, kello, puhelimin ja muu arvokas.
Vielä yleisempi motiivi liittyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai sen yritykseen. Päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä työskentelee itsekin viikonloppupäivystyksissä. Hänen havaintonsa tukevat tätä vaihtoehtoa:
— Merkittävän suuri osa tyrmäystippaepäilyissä hoidettavaksi tulevista henkilöistä on nuoria naisia, Seppälä sanoo.

Sosiaalisessa mediassa kerrotaan herkästi tyrmäystippaepäilyksistä. Varoittaa saa, mutta parempi tapa on suora kontakti tapahtumapaikalla.
Jos epäilee, että omassa tai kaverin juomassa on jotakin arveluttavaa, on syytä ottaa yhteys ravintolan henkilökuntaan.
— Tarjoiluhenkilökunta ja järjestyksenvalvojat pystyvät arvioimaan, tarvitaanko paikalle ambulanssi. Jos asiakas haluaa kutsua poliisin, me hälytämme heidät. Poliisi kutsutaan myös, jos ensihoitohenkilökunta katsoo sen tarpeelliseksi, Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi sanoo.
Epäillyissä huumaamistapauksissa ravintola pyrkii todentamaan asian valvontakameranauhoista sekä henkilökuntaa puhuttamalla.
— Jälkiselvittelyissäkin olisi paras olla ensimmäisenä yhteydessä kyseiseen ravintolaan, ohjeistaa Nurmi.
Keskussairaalan päivystykseen kannattaa hakeutua heti, jos olo sellaiselta tuntuu.
— Kehotamme olemaan tällaisissa tapauksissa yhteyksissä myös poliisiin tai sosiaalipäivystykseen. Emme kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, tekeekö potilas niin, sanoo Seppälä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet