Jätevedenpuhdistamon louhinta etenee loppusuoralle — Kalliopuhdistamo ja puhdistustekniikka vetää ammattilaisvieraita

Jaakko Avikainen

Tekniikkakäytävän päässä sijaitsee yksi puhdistamoluolaston kuiluista. Kuiluihin tulee hätäpoistumistiet ja niihin rakennetaan kerrosten väliset hissit.
Tekniikkakäytävän päässä sijaitsee yksi puhdistamoluolaston kuiluista. Kuiluihin tulee hätäpoistumistiet ja niihin rakennetaan kerrosten väliset hissit.

Mikkelin Metsä-Sairilan peruskallion luolaan louhittava jätevedenpuhdistamo on Vesiliikelaitoksen johtaja Reijo Turkin mukaan herättänyt kiinnostusta muissa vesilaitoksissa ja kaupungeissa.
— Rakennustyömaalla käyneitä vieraita on kiinnostanut laitoksen louhinta kallioluolaan sekä laitoksen puhdistusteknologia.
Turkin mukaan muuallakin ollaan kiinnostuneita laitoksen sijoittamisesta kallioluolaan. Siellä prosessi on suojassa säältä ja ulkoiset olosuhteet pysyvät tasaisina. Laitoksen toimiessa vaikutukset lähiseudulle ovat vähäiset.
— Esimerkiksi poistoilma hoidetaan yhdellä piipulla, ja sen yhteydessä pystytään hajuja vähentämään.
Luolaston käytävien louhinta saadaan päätökseen syyskuun aikana. Kaivojen, kanaalien ja monttujen louhinta valmistuu marraskuussa. Tänä vuonna valmistuu myös kallion lujitustyö. Sen jälkeen jatkuu vielä altaiden betonivalut ja ajotunneliin betonirakenteiden tekeminen.
Louhinnan urakoivan Lemminkäinen infra Oy:n työmaapäällikkö Harri Veholan mukaan ennakkotutkimukset ovat antaneet luotettavan kuvan kallioperän laadusta.
— Heikkousvyöhykkeitä ei ole löytynyt enempää kuin mitä suunnitelmissa ennakoitiin.

Louhinnan viimeistelyssä seinämät ja katot rusnataan, eli niistä karistetaan kaivurin isolla piikillä löyhästi kiinni olevat lohkareet. Sen jälkeen pinnat saavat 3—6 metriä pitkät kallion lujituspultit sekä 10—15 senttimetrin paksuisen teräskuidulla vahvistetun ruiskubetonikerroksen.
Kattoihin ja seinämiin on myös tehty salaojia kokoamaan luonnon vesiä.
— Kallioperässä on aina vettä. Se vesi, mitä ei ole saatu esi-injektoinnilla kiinni, ohjataan ruiskubetonin ja kallion välissä oleviin salaojiin, Vehola kertoo.
Louhintavaiheessa vesi pumpataan luolan ulkopuolelle ja johdetaan kolmen altaan läpi, missä kiintoaines laskeutuu altaan pohjalle.
Tähän urakkaan kuuluvien louhinnan ja betonirakennetöiden viimeistelyvaiheet loppuvat ensi kesään mennessä.

Seuraavassa urakassa valetaan varsinaiset altaat sekä muut rakenteet. Vuoden 2019 puolella alkaa laitteistojen asentaminen.
Louhintatöissä on ollut keskimäärin 50 työntekijää. Toistaiseksi ainoassa vakavammassa tapaturmassa rakentaja putosi auton lavalta.
— Tällaisissa kohteissa ollaan ehkä huolellisempia kuin talonrakennustyömailla. Ollaan tietoisia niistä riskeistä, jotka liittyvät suuriin koneisiin, räjäytyksiin ja ahtauteen, Vehola kertoo.
Vesilaitoksen johtaja Turkin mukaan 45 miljoonan kustannusarviossa on mahdollista pysyä. Kustannusarvion laatimisesta on tehnyt tavanomaista vaativamman projektin suuruus ja pitkä kesto.
— Rakennusalan markkinatilanteen muutokset ehtivät vaikuttaa.
Rakennusalan noususuhdanteen aikana urakkatarjousten pyyntisummat nousevat kautta linjan.

Tekniikkakäytävän päässä sijaitsee yksi puhdistamoluolaston kuiluista. Kuiluihin tulee hätäpoistumistiet ja niihin rakennetaan kerrosten väliset hissit.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.