Postin perusjakelun viisi suojelutyöntekijää vedettiin pois töistä Mikkelissä — Syynä Postin käyttämä vuokra- ja rikkurityövoima

Paun näkemyksen Postin perusjakelussa tehdään lakonalaista työtä vuokra- ja rikkurityövoimalla, jonka takia suojelutyöntekijät vedetään pois töistä.

Taru Hokkanen

Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakko alkoi maanantaina.
Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakko alkoi maanantaina.

Mikkelin Postin perusjakelussa olevat viisi suojelutyöntekijää kutsutaan pois jakelusta seuraavasta työvuorosta alkaen.

Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun Kaakkois-Suomen alueen pääluottamusmies Petri Tiussa kertoo, että syynä on työnantajan tulkinta, joka mahdollistaa lakonalaisten töiden tekemisen vuokra- ja rikkurityövoimalla.

Tiussa neuvotteli henkilöstön, lakkotoimikunnan ja sidosryhmien kanssa niin sanotun rikkurityövoiman käytöstä Mikkeli 10:n perusjakelualeen osalta.

— Rikkuritytövoiman käyttö vaikuttaa yleisesti, oleellisesti ja negatiivisesti työehtosopimusneuvottelutilanteeseen ratkaisun löytämiseksi. Työntekijöiden kärsivällisyys on loppu, Tiussa kertoo.

Postin Mikkelin alueen perusjakelun aluepäällikkö Jani Stenius ei ollut vielä kuullut Paun ratkaisusta perjantaina iltapäivällä.

— En voi kommentoida asiaa, Stenius sanoo.

Tiussan mukaan Pau on edelleen valmis neuvottelemaan suojelutyön hoitamisesta ammattitaitoisella henkilöstöllä, jos lakkoon asetetun työn tekeminen vuokratyönä loppuu.

— Mikkelissä on käyty neuvottelua paikallisesti työnantajan kanssa vuokratyön käytöstä. Työnantaja ei ole muuttanut kantaansa asian suhteen, ja vastuu on työnantajalla suojelutyön osalta.

Suojelutyöntekijöiden pois vetoa on harkittu lakon ajan

Tunnelma Mikkelissä on kiristynyt postilakon jatkuessa. Paun Kaakkois-Suomen osasto sopi työnantajan kanssa ennen lakkoa, että lakon aikana Postin perusjakelussa saa työskennellä viisi suojelutyöntekijää. Suojelutyöntekijät hoitavat ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä lähetyksiä.

Länsi-Savossa kerrottiin keskiviikkona, kuinka Mikkelin alueen lakkotoimikunta harkitsi suojelutyöntekijöiden kutsumista pois töistä.

Stenius kommentoi keskiviikkona, ettei Posti riko suojelutyösopimusta.

Postilakko alkoi tämän viikon maanantaina. Työtaistelutoimet aloitettiin, sillä työnantajien Palta ja ammattiliitto Pau eivät ole päässeet neuvottelutulokseen työehtosopimusneuvotteluissa. Lakko koskee postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta koko Suomessa.