Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Essoten osakekaupat Mikkelin kaupungin kanssa: Oikeus katsoi Etelä-Savon Työterveyden osakkeiden oston olevan "merkittävä osallistuminen yritystoimintaan"

Mikkelin kaupunki myi vuonna 2017 työterveysyhtiönsä 2,6 miljoonalla eurolla Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle. Oikeus perusteli kumoamispäätöstään muun muassa sillä, että kuntayhtymän perussopimuksen mukaan työterveys ei kuulu sen toimialaan.

Mikkelin kaupunki myi vuonna 2017 työterveysyhtiönsä 2,6 miljoonalla 
eurolla Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja 
terveyspalvelujen kuntayhtymälle.
Mikkelin kaupunki myi vuonna 2017 työterveysyhtiönsä 2,6 miljoonalla eurolla Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on tällä viikolla kumonnut Essoten valtuuston päätöksen ostaa Mikkelin kaupungilta 49 prosenttia Etelä-Savon Työterveys Oy:n osakkeista.

Oikeuden mukaan valtuusto ylitti kesäkuussa 2017 tekemällään päätöksellä toimivaltansa.

Hallinto-oikeus katsoo, että kyse on merkittävästä osallistumisesta yritystoimintaan. Oikeus ei näe, että Essoten osallistuminen yritystoimintaan osakkeenomistajana olisi ratkaiseva työterveyspalvelujen alueellisen saatavuuden turvaamisessa.

Oikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa sillä, että kuntayhtymän perussopimuksen mukaan työterveys ei kuulu sen toimialaan. Työterveyshuolto on rajattu perussopimuksessa pois kuntayhtymän tehtävistä. Sopimuksen mukaan työterveyshuollon palveluiden järjestäminen ei ole siirtynyt kunnilta kuntayhtymälle.

Oikeus katsoi, että kaupan tarkoituksena oli osaltaan Essoten omien toimintojen edistäminen. Oikeuden mukaan yritystoiminnalla ei kuitenkaan ole yhteyttä Essoten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistehtäviin.

Osuuskauppa Suur-Savo ja Mikkelin kaupunki vaativat valituksen hylkäämistä

Mikkelin kaupunki myi vuonna 2017 työterveysyhtiönsä 2,6 miljoonalla eurolla Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle.

Osakekaupan jälkeen Suur-Savo omistaa Etelä-Savon Työterveys Oy:stä 51 prosenttia ja Essote 49 prosenttia. Kauppahinnasta Suur-Savo maksoi 1,326 miljoonaa euroa ja Essote 1,274 miljoonaa euroa.

Mäntyharjulainen Essoten valtuuston varajäsen Mauri Taipale (kok.) valitti valtuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Osuuskauppa Suur-Savo vaati hallinto-oikeuteen laatimassaan vastineessa valituksen hylkäämistä kokonaisuudessaan.

Mikkelin kaupunki on myös vastineessaan vaatinut valituksen hylkäämistä perusteettomana. Kaupunki painotti, että osakekaupalla ei ole siirretty työterveyspalveluiden järjestämisvastuuta Essotelle.

Essote aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Essote perusteli hallinto-oikeudessa osakekauppaa muun muassa työterveyspalvelujen ja työvoiman saatavuuden alueellisella turvaamisella. Essote näki myös, että kaupalla on varsinaista toimintaa tukeva ja edistävä tarkoitus.

— Hallinto-oikeuden päätös ei ole lopullinen ratkaisu asiaan. Olen valmistellut kuntayhtymän hallitukselle asiaa siitä lähtökohdasta, että valitamme päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja täsmennämme siinä perustelujamme, kertoo Essoten hallintojohtaja Pasi Marjakangas.

— Essote ei hae taloudellista hyötyä Etelä-Savon Työterveyden osakeomistuksella.

Essoten hallitus käsittelee asiaa 14.2. Essoten lähtökohta on, että osakkeet pysyvät kuntayhtymän omistuksessa.

Jos myös korkein hallinto-oikeus kumoaisi valtuuston päätöksen osakekaupasta, Marjakankaan mukaan kuntien tulisi yhdessä Essoten kanssa pohtia perussopimusta ja siinä määriteltyjä kuntayhtymän tehtäviä.

— Kuten hallinto-oikeus päätöksessään totesi, oikeuskäytäntöä yleisen toimialan rajoista on vähän ja oikeustapaukset ovat vanhoja, arvioi Essoten johtava lakimies Markus Hämäläinen.

Timo Halonen ei usko, että kauppaa voi peruuttaa

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen pitää hallinto-oikeuden päätöstä tässä vaiheessa Essoten asiana. Hän ei vielä tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

— Mikkelin kaupungin päätös myydä yhtiö on aikanaan saanut lainvoiman. Yhtiö on toiminut toisen omistajan hallussa jo toista vuotta. Se on sinä aikana muuttunut ja laajentunut — yhtiö ei ole enää sama kuin sen myydessämme. En usko, että kauppaa voi mitenkään enää peruuttaa, Halonen sanoo.

Aikoinaan kaupunki ennakoi työterveysyhtiön myynnillä maakunta- ja sote-uudistusta.

— Tehtävänämme ei ollut selvittää, oliko Essote oikeutettu ostamaan osakkeet yhtiöstä. Olemme ainoastaan myyneet.

Etelä-Savon Työterveyden toimitusjohtaja Pirkko Valtola on puolestaan odottavissa tunnelmissa.

— Hallinto-oikeuden ratkaisu on ikävä asia, mutta hallinto-oikeuden päätös ei vaikuta jokapäiväiseen toimintaamme. En tiedä, mitä vaikutusta tästä on tulevaisuudessa omistuspohjaamme.

Juttua täydennetty Itä-Suomen hallinto-oikeuden asiakirjan perusteella kello 14.30.

Juttuun lisätty Pirkko Valtolan sitaatti kello 14.48.

Juttuun lisätty Pasi Marjakankaan kommentit kello 15.25.

Juttuun lisätty Mikkelin kaupunginjohtajan Timo Halosen kommentit kello 16.40.