Tulevaisuuden kyvyt juhlivat linnassa — Mikkeliläinen Siiri Niinivirta ja pieksämäkeläinen Markus Åkerlund edustavat Etelä-Savon nuoria

Partiotoimija Siiri Niinivirta ja järjestöaktivisti Markus Åkerlund yllättyivät iloisesti kutsusta Presidentinlinnaan.

com.pic./Mauri Ratilainen

Tuleva metsätalousinsinööri Siiri Niinivirta oli keskiviikkona esittelemässä partiotoimintaa Helsingissä kansainvälisessä metsien sertifiointia käsittelevässä kokouksessa. Niinivirtaa osallistuminen itsenäisyyspäivän vastaanotolle jännittää pikkuisen, mutta hyvällä tavalla.

Linnan juhliin on jokaisesta maakunnasta on kutsuttu kaksi kaksi ansioitunutta nuorta tulevaisuuden Suomen edustajaa. Mikkeliläinen Siiri Niinivirta, 21, ja pieksämäkeläinen Markus Åkerlund, 22, lähtevät iloisina edustamaan Etelä-Savon nuoria.

— Olin vanhempieni luona Helsingissä mylläämässä kukkapenkkiä talvikuntoon, kun Me-säätiöstä soittivat. Kysyivät, oliko kutsu tullut perille. Yllätyin täysin, koska kutsu oli mennyt Mikkelin-kotiini, Niinivirta kertoo.

Me-säätiö avusti presidentinkansliaa nuorten kykyjen löytämisessä.

Niinivirta on toiminut aktiivisesti partiossa ja metsätalousalan opiskelijoiden järjestössä.
— Kun tulin Mikkeliin opiskelemaan, liityin Ekin Partioon.
Järvipartiossa Saimaa on tullut Niinivirralle läheiseksi ja tärkeäksi.

Oman lippukunnan tehtävien lisäksi hän on ollut mukana toteuttamassa yhteisiä tapahtumia. Hän osallistui muun muassa kansainvälisen Roihu-leirin elämysaktiviteettien suunnitteluun.

— Kutsu sai iloiseksi senkin vuoksi, että joku partiokaveri oli huomannut ilmoituksen, jossa etsittiin ansioituneita nuoria ja käräyttänyt minut.

Metsätalousinsinööriksi Mikkelissä opiskeleva Niinivirta suunnittelee valmistumisensa jälkeen hakeutuvansa töihin Etelä-Savoon.
— Jos pitää valita Helsingin ja Mikkelin välillä, valitsen ehdottomasti Mikkelin.

Juhlapuku on jo ostettu, ja se on parhaillaan tuunattavana mikkeliläisellä ompelijalla.
— Kaveri kirjoo siihen lisäksi kuvioita. Etelä-Savon värit, musta ja keltainen, ovat esillä.

Tavallisesti Niinivirran itsenäisyyspäivään on kuulunut osallistuminen uusien partiolaisten lupauksenantoon Mikkelin tuomiokirkossa. Tällä kerralla se jää väliin hyvästä syystä.

Opiskelija Markus Åkerlund Pieksämäeltä ei ollut uskoa silmiään, kun hän viikko sitten perjantaina illalla kotiin tullessaan avasi erikoisen näköisen kirjeen.
Kirje sisälsi kutsun Linnan juhliin 6. joulukuuta
— Kyllä se oli hyvässä mielessä järkytys, enkä oikein uskonut asiaa ensilukemalla edes todeksi, Åkerlund kertoo.

Arja Reinikainen

Opiskelija Markus Åkerlund Pieksämäeltä ei ollut uskoa silmiään, kun hän viikko sitten perjantaina illalla kotiin tullessaan avasi erikoisen näköisen kirjeen, joka sisälsi kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle

Åkerlund valmistuu keväällä sähköasentajaksi Etelä-Savon ammattiopistosta. Taskussa on ennestään autoalan koulutus ja myös työkokemusta alalta. Suunnitelmiin kuuluu opintojen jatkaminen ammattikorkeakoulussa.

Opiskelun ohessa nuori mies on monessa mukana. Hän on nuorisovaltuusto Piston varapuheenjohtaja, vasemmistoliiton Pieksämäen kunnallisjärjestön sihteeri, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen ja Naarajärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja.

Aktiivisen nuoren miehen elämä on tällä hetkellä kaikin puolin järjestyksessä. Aina ei kuitenkaan ole ollut niin.
— Minut huostaanotettiin 15-vuotiaana lastenkotiin, kun vanhempani eivät kanssani pärjänneet. Hölmöilin oikein kunnolla, mutta kun ikää on tullut olen järkiintynyt ja toivon totisesti, ettei muiden nuorten tarvitsisi joutua kokemaan samoja vaiheita.

Linnan juhliin Åkerlund valmistautuu tukiverkostonsa, Pieksämäen nuorisotoimen porukan avustamana.
— Sieltä saan neuvoja esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Tyttöystäväni on parturikampaaja, joten hän kyllä puunaa minut edustuskelpoiseen kuntoon.

Åkerlundia harmittaa ainoastaan se, ettei pitkäaikainen seurustelukumppani pääse mukaan juhlaan.

Juttua muokattu kello 7.50: Korjattu nimivirhe otsikosta.