Essoten yt-neuvottelut päättyivät — 600 ihmistä lomautetaan kahdeksi viikoksi, irtisanomisiakin tulossa

Essote joutui yt-neuvotteluihin, koska kuntayhtymän taloudellinen tulos on jäämässä vuonna 2019 noin 21 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Mari Koukkula

Essoten yt-neuvottelut johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin.
Essoten yt-neuvottelut johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Essoten yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut johtavat noin 110 henkilötyövuoden vähentymiseen.

Essoten tiedotteen mukaan säästöt toteutuvat pääosin eläköitymisten, tehtävien täyttämättä jättämisen ja irtisanoutumisten kautta, mutta irtisanomisiltakaan ei vältytä. Essoten tiedotteen mukaan hallinto- ja tukipalveluista vähentyy vuosien 2019—2021 aikana noin 60 henkilötyövuotta.

Lisäksi Essote lomauttaa noin 600 ihmistä kahdeksi viikoksi. Lomautuksen vaihtoehtona työntekijän on mahdollista ottaa kymmenen päivää palkatonta vapaata. Lomautusten ulkopuolelle on rajattu suorassa asiakas- ja potilastyössä olevat lähihoitajat, sairaanhoitajat, lääkärit ja sosiaalityöntekijät. Yt-neuvottelujen aikana Essote ilmoitti myös rajoittavansa irtisanomisten ulkopuolelle välittömässä asiakas- ja potilastyössä olevat lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja sosiaalityöntekijät.

Lisäksi koko kuntayhtymässä tehdään paljon tehtävien ja toimintojen uudelleen järjestelyjä.

Essote joutui yt-neuvotteluihin, koska kuntayhtymän taloudellinen tulos on jäämässä vuonna 2019 noin 21 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Yt-neuvotteluissa toteutuu 9 miljoonan säästö, joista viisi miljoonaa tulee 110 henkilötyövuoden vähentymisestä. Loput neljä miljoonaa säästöistä kootaan ostopalveluista, lomautusten avulla sekä pienempien yksittäisten säästötoimien kautta.

Seuraavaksi neuvottelujen tulosta alkavat käsitellä esimiehet lähiviikkojen aikana.