Kausityövoimaan on luvassa ensiapua, mutta Etelä-Savon TE-toimisto toivoo silti maaseudun yritysten tuovan paikat nopeasti julkiseen hakuun

Lomautuksista on ilmoittanut jo 120 yritystä maakunnassa.

Merja Turunen

Varhaiskaalia istutetaan Joroisissa. Arkistokuva.
Varhaiskaalia istutetaan Joroisissa. Arkistokuva.

Maaseudun kevättöitä ja sadonkorjuuvaihetta uhkaavaa työvoimapulaa voidaan lieventää, kunhan työnantajayritykset ilmaisevat työvoimatarpeensa ajoissa.

Näin arvioidaan Etelä-Savon työ- ja elinkeinotoimistossa. Toimiston johtaja Hanna Makkula toivoo, että yritykset mahdollisimman nopeasti ilmoittavat työpaikoista marja- ja vihannestiloilla sekä muualla maataloudessa.

– Huoli on yhteinen, ja kyse on maakunnallisesta huoltovarmuudesta. Ensin pitää saada tarve tietoon, jotta avoimia työpaikkoja voidaan osoittaa työnhakijoille, sanoo Makkula.

Paikat tulee avata julkiseen hakuun, ja yritykset voivat ilmoittaa niistä te-palvelut -verkkosivustolla.

Pari sataa työpaikkaa jo ilmoitettu

Koronaepidemia pysäyttää varsin perusteellisesti ulkomaisten kausityöntekijöiden pääsyn maahan.

Maa- ja metsätalousministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö kertoivat vastikään lennättävänsä Suomeen noin 1 500 kausityöläistä. He päätynevät valtakunnallisen huoltovarmuusarvioinnin mukaisiin kohteisiin ja kevättöihin.

Määrä ei edes Etelä-Savossa riittäisi kesäaikaisiin tarpeisiin. MTK on selvittänyt kyselytutkimuksella, että kausityövoiman määrä nousee maakunnassa heinäkuussa 1 700:aan. Porukka on tullut valtaosin ulkomailta.

Vaikka lentojärjestelyitä tulisi lisää, Makkula pitää näillä näkymin varsin todennäköisenä, että kausityövoima ei laajassa mitassa pääse tulemaan.

– Työvoimaa voisi tilapäisesti löytyä siitä valtavasta määrästä henkilöitä, jotka ovat ilmoittautuneet TE-toimistoon määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuina. Jo yli 120 yritystä maakunnassa on ilmoittanut lomautusmenettelystä.

Monilla marja- ja vihannestuottajilla on sopimuksia aiempina vuosina yrityksiin palkattujen ulkomaisten työntekijöiden kanssa tulevasta kesästä. Osa tiloista saattaa edelleen luottaa, että asiat järjestyvät tai tautitilanne helpottaisi.

– Noin parista sadasta avoimesta työpaikasta on kuitenkin jo meille ilmoitettu, kertoo Makkula.

Makkula toteaa kesätyömarkkinoiden kaventuneen merkittävästi, ja esimerkiksi monet opiskelijat joutuvat uuteen etsintäoperaatioon. Hän rohkaisee kaikkia työnhakijoita auttamaan tiloja.

– Onhan maataloudessa esimerkiksi vaativia koneenkäyttötaitojen tehtäviä, mutta monenlaisilla valmiuksilla voi pyrkiä töihin, ja yrittäjät kouluttavat.