LUT-yliopisto aikoo aloittaa Mikkelissä syksyllä uuden liikkeenjohdon koulutuksen – Ohjelmassa on parikymmentä opiskelupaikkaa

Täydennyskoulutus kohdistuu päällikkö- ja johtotasoon tai kokeneille yrittäjille.

Kai Skyttä

LUT pyrkii vahvistamaan koulutustarjontaansa Mikkelissä uudella ohjelmalla.
LUT pyrkii vahvistamaan koulutustarjontaansa Mikkelissä uudella ohjelmalla.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto eli LUT-yliopisto pyrkii vahvistamaan koulutustarjontaansa Mikkelissä ja Etelä-Savossa.

LUT aloittaa syksyllä EMBA-ohjelman, joka on tarkoitettu täydennyskoulutukseksi parantamaan yritysten liiketaloudellista osaamista.

Ohjelmassa alkaa pian markkinointivaihe. LUTin kansainvälisen markkinoinnin professori, LUT-kauppakorkeakoulun dekaani Sami Saarenketo sanoo, että ohjelman toteutuminen Mikkelissä edellyttää minimissään 15:tä osallistujaa ja että 20–25 henkilöä olisi dynamiikaltaan ihanteellinen koko.

LUTin viestintä

Professori Sami Saarenketo sanoo LUTin saaneen Mikkelin seudulta tietoa koulutuksen erityistarpeista.
Professori Sami Saarenketo sanoo LUTin saaneen Mikkelin seudulta tietoa koulutuksen erityistarpeista.

EMBA-opiskelu tapahtuu tyypillisesti töiden ohessa, ja esimerkiksi lopputyöt kohdistuvat usein työnantajayritykseen.

– Mikkelistä on meille viestitetty tarpeiksi ja painopisteiksi muun muassa myynnin ja digitalisaatioon liittyvän strategisen ajattelun kehittämistä, kertoo Saarenketo.

– Uskomme, että meiltä pelimerkkejä ja työkaluja löytyy. Yliopistoon on esimerkiksi juuri palkattu uusi myynnin professori.

Ohjelmaan pääsee monenlaisilla pohjilla

LUT-yliopiston EMBA-ohjelma aloitettiin vuonna 2005. Saarenketo luonnehtii sitä lippulaivaohjelmaksi, joka on hakenut tukevan aseman yritysten täydennyskoulutuksen markkinoilta.

Hän laskee, että lähes 200 henkilöä on suorittanut 95 opintopisteen tutkinnon. Tyypillinen kesto on kahdesta kolmeen vuotta.

– Alussa opiskelijoita tuli paljon teollisuudesta, mutta myöhemmin esimerkiksi palvelualat ovat tulleet mukaan ja myös julkinen sektori. Toimialarajoituksia ei ole. Vertaisoppimisella on iso merkitys juuri strategisen ajattelun kehittämisessä, kuvailee Saarenketo.

Perinteiseen liiketoimintajohtamisen Master of Business Administration -nimikkeeseen liitetty Executive viittaa painotetusti johtaja- ja päällikkötasoon.

– Osallistujien pohjakoulutuksesta löytyy usein esimerkiksi diplomi-insinöörejä, kanditasoa ja ammattikorkeakoulujen tutkintoja, mutta myös pitkä työkokemus voidaan ottaa huomioon. Omistajayrittäjiäkin on ollut mukana.

MBA-tutkinnot rinnastetaan yleensä maisteritutkintoihin, vaikka virallista opetusministeriön vahvistamaa asemaa tutkinnoilla ei ole. Sitä ei ole LUTin EMBAllakaan, mutta Saarenkedon mukaan näytöt ovat lujat.

– Kyllä ohjelma nostetta luo. Oman osaamisen päivittämistä arvostetaan yrityksissä.

Opinnot muodostuvat kaikille yhteisistä opinnoista, vaihtoehtoisista teemaopinnoista, henkilökohtaisista yksilön tai organisaation tarpeiden mukaisista opinnoista sekä lopputyöstä.

Teemaopinnot pohjautuvat LUT-yliopiston tutkimusalueisiin eli tietojohtamiseen, hankintojen johtamiseen ja innovaatiojohtamiseen.