Kuntaministeri Paatero: Hallitus ei puutu kunta-alan neuvotteluihin — Kuntatyöntekijöiden kikyn tulee seurata muiden sopimusalojen kiky-ratkaisua

Kuntaministerin mukaan hallitus tietää kyllä kuntien vaikeat talousasetelmat, mutta työmarkkinaneuvotteluun ei sotkeuduta.

Taru Hokkanen

Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan hallitus ei ole puuttumassa kunta-alan työmarkkinatilanteeseen mitenkään.
Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan hallitus ei ole puuttumassa kunta-alan työmarkkinatilanteeseen mitenkään.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan hallituksen sisällä ei ole käyty keskustelua siitä, että hallitus puuttuisi alkamassa oleviin kuntasektorin työmarkkinaneuvotteluihin.

— Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat, ja kunnat joutuvat arvioimaan tilanteensa itse. Kyse on työmarkkinoille kuuluvasta asiasta, sanoo Paatero.

Kunta-alan neuvotteluissa on ollut henkeä, jonka mukaan valtiolta olisi pyydetty tukea neuvotteluasetelmiin. Taustalla on kuntien vaikea taloustilanne.

Paatero myöntää tämän, mutta sanoo, että ”nyt on käyty julkista asemointia molemmin puolin”.

Paateron mukaan hallituksen sisällä ei ole käyty mitään neuvotteluja, jotka osoittaisivat, että hallitus tulee jollakin tavalla mukaan kunta-alan neuvottelutilanteeseen.

— Ei ole neuvoteltu mitään. Oma kantani on, että hallituksen rooli on nyt hyvä, eikä neuvotteluihin puututa.

Paatero kommentoi kuntasektorin työmarkkinatilannetta Mikkelin vierailullaan tiistaina.

Työmarkkinaneuvotteluissa väännetään useissa neuvotteluissa muun muassa kilpailukykytunneista. Samaa ilmapiiriä Paatero ennustaa myös kuntien kiky-tunneista.

Paateron mukaan kuntien kiky-tuntien ratkaisun aika on nyt. Kuntasektorin tulee hänen mukaansa kuitenkin katsoa ensin muiden sopimusalojen kiky-linjaukset ja edettävä sen mukaan.

— Muut sopimusalat linjaavat myös kuntien kikyä.

Paatero ei ottanut tiistaina kantaa kuntien kikyyn. Sen sijaan hän tuumi, että lomarahaleikkauksen määräaikaisuus oli hyvä ratkaisu.

Hallituksen rooli on nyt hyvä, eikä neuvotteluihin puututa. — Sirpa Paatero

— Lomarahaleikkaus oli julkiselle puolelle kohtuuton, sanoo Paatero.

Huolimatta siitä, että hallitus ei ole puuttumassa neuvotteluihin, hallitus seuraa todella kiinnostuneena neuvotteluasetelmia.

— Työmarkkinatilanne kiinnostaa kaikkia, koska nyt pohditaan työllisyyttä ja sitä, miten tilanne vaikuttaa hallituksen asettamiin työryhmiin.

Kuntasektorin eri aloilla on erilaisia neuvottelutavoitteita. Paatero sanoo toivovansa, että työntekijäjärjestöjen välille syntyy sopua korotustasoista.

— En usko, että eri aloille tulee erilaiset korotukset. Uskon, että työntekijäpuolella on sen verran solidaarisuutta

Paateron mukaan kunnat ovat tällä hetkellä tiukoilla, mutta hän myös sanoo, että ”kunnat ovat selvinneet yli sata vuotta” tähänkin asti.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan selvitystä, joka luo tilannekuvan kunnista. Materiaali kootaan niin, että se on esiteltävissä helmikuun alussa.

— Tulossa on tiukka aikajakso kunnille, mutta se ei ole alkanut nyt. Kuntien luvut ovat olleet hälyttäviä.