Kangasniemen vakavaa vedenjakeluhäiriötä korjataan — Veden käyttörajoitus on nyt purettu

Pelastuslaitos paikallisti vuodon aamuseitsemän jälkeen, ja kahdeksaan mennessä vuotokohta oli saatu suljettua. Vettä on vuotanut vesitornista yli puoli miljoonaa litraa.

Juulia Hakulinen 

Yhdeksän jälkeen vettä nousi yhä pintaan maakuopasta. Aiemmin aamulla pihalla oli paljon enemmän vettä.
Yhdeksän jälkeen vettä nousi yhä pintaan maakuopasta. Aiemmin aamulla pihalla oli paljon enemmän vettä.

Kangasniemellä Jyväskyläntien varrella sijaitsevalla teollisuusalueella tapahtui vakava vedenjakeluhäiriö torstaina aamulla. Pelastuslaitos paikallisti runsaan vuodon aamuseitsemän jälkeen, ja kahdeksaan mennessä vuotokohta oli saatu suljettua.

Kangasniemen vedenottamon vastaavan hoitajan Jukka Pylvänäisen mukaan vettä pääsi vuotamaan vesitornista yli 500 kuutiota. Yksi kuutio vastaa tuhatta litraa vettä.

Vuoto alkoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä noin puolen yön jälkeen. Sen huomasivat tehdasalueelle aamulla töihin saapuneet ihmiset.

- Linjan pääsulkuun liittyvä tulppa oli lähtenyt irti. 110 millin runkoputkesta tuli täysillä vettä, kertoo Kangasniemen vedenottamon vastaava hoitaja Jukka Pylvänäinen.

Aamuyhdeksän aikaan torstaina Kangasniemellä oli kolme teollisuuskiinteistöä täysin ilman vettä. Myös muita alueen kiinteistöjä kehotettiin rajoittamaan vedenkäyttöä. Pelastuslaitos tiedotti noin kello 13, että tämä määrällinen vedenkäyttörajoitus oli purettu. Vettä voi käyttää normaalisti.

Myös teollisuuskiinteistöihin vesi palasi iltapäivällä, mutta torstai-iltana sen juomakelpoisuutta ei oltu vielä saatu varmistettu. Teollisuuden prosesseihin se kelpaa.

- Täällä ollaan paikan päällä ja tilanne on normalisoitunut. Asukkaille tulee vettä normaalisti. Ainoastaan 200 metrin pätkää putkea huuhdellaan edelleen, Jukka Pylvänäinen kertoo.

Runsas vuoto sai teollisuusrakennusten pihat tulvimaan.

-Koko piha lainehtii täällä, Pylvänäinen kuvaili tapahtumapaikkaa puoli yhdeksän maissa.

Vettä pumpattiin pihalta pois pitkin päivää.

Vesilinja on suljettu, joten vettä ei enää pulppua pois vesitornista. Vettä on kuitenkin varastoitunut maahan, ja korjaustoimien vaatima kaivaminen on saanut sen nousemaan maantasalle.

Vesitornin täyttyminen normaalille tasolle vei Pylvänäisen mukaan torstai-iltapäivään saakka, sillä ihmiset käyttivät vettä päivän aikana.

Kangasniemellä on sattunut vastaavan kokoinen vuoto viimeksi vuonna 2005.

–Silloin meillä katkesi kokonaan runkolinja järvestä, ja koko kirkonkylän alue oli ilman vettä, Pylvänäinen kertoo.

Juttu päivitetty kello 8.19: lisätty tieto että vuotokohta oli saatu suljettua. Kello 8.50 ja 8.58 lisätty Jukka Pylvänäisen kommentit, kuva vaihdettu kello 9.58. Kello 10.42 lisätty tieto veden pumppaamisesta pois. Kello 13.30 muokattu ajantasaisilla tiedoilla. Kello 18:25 lisätty tiedot vuodon syystä ja poistettu maininta vuodon syyn epävarmuudesta ja maininnat useasta eri vuotokohdasta.