Turusen aikakausi on ohi Pieksämäellä — Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginjohtajan erosopimuksen

Turusen eron toivotaan palauttavan päättäjien ja viranhaltijoiden keskinäisen luottamuksen.

Arja Reinikainen

Turusen aikakausi on ohi Pieksämäellä — Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginjohtajan erosopimuksen

Pieksämäen kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginjohtajan erosopimuksen. Päätös ei syntynyt täysin yksimielisesti, sillä Mika Majamäki (vihr.) esitti, ettei erosopimusta hyväksytä.

Hänen esitystään kannatti Tiia Leikas (vihr.),
Äänestyksessä Majamäen esityksen taakse asettuivat Leikkaan lisäksi vihreiden valtuutetut Beharic Ajdin ja varavaltuutettu Inka Karjalainen.
Majamäki jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Liian kallis sopimus

Valtuustoryhmänsä yksimielistä esitystä Majamäki perusteli sopimuksen kalleudella. Vihreiden mielestä ei pitäisi maksaa kenellekään, ei edes kaupunginjohtajalle palkkaa ilman vastinetta.
Vihreiden mielestä kaupunginjohtajan ero ei ole myöskään ratkaisu viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden väliseen luottamuspulaan.
— Poliittisen päätöksenteon solmut eivät aukea yhden ihmisen lähdöllä pelistä pois. Koko päätöksenteon kulttuurin pitää muuttua, ja siinä luottamushenkilöillä on ratkaiseva rooli.

Kaupunginhallituksen esityksen taakse asettuivat kaikki muut valtuustoryhmät täysin yksimielisesti.
Risto Mykkänen (vas.) luonnehti sopimusta kompromissiksi.
— Ehkä tämä päätös avaa mahdollisuuksia avoimempaan kuntademokratiaan, totesi Mykkänen ryhmäpuheenvuorossaan.
Risto Ockenström (kesk.) korosti puheenvuorossaan, että sopimus on valmisteltu laajasti yhteistyössä valtuustoryhmien, kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan Turusen kanssa.

Kaupunginvaltuuston päätös merkitsee käytännössä sitä, että Turunen lopettaa työt Pieksämäen kaupungin palveluksessa jo helmikuun 21. päivä ja pitää sen jälkeen ansaitsemansa lomat.
Hallintojohtajan Ulla Nykänen aloittaa virkaatekevänä kaupunginjohtajana 22. helmikuuta.
Virallisesti Turunen irtisanoutuu 31.8. 2019. Sopimuksen mukaan Turuselle maksetaan palkkaa ja siihen liittyvät lomakorvaukset 15 kuukauden ajan.
Kaupunginjohtajan virka laitetaan hakuun mahdollisesti vasta vuoden kuluttua.