Etelä-Savossa joululiikenne on kiivaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaina aamupäivällä — Poliisi kehottaa pakkaamaan mukaan myös malttia

Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.

Katja Juurikko

Joulun liikenne on Etelä-Savossa kiivaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaina päivällä.
Joulun liikenne on Etelä-Savossa kiivaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaina päivällä.

Joulun menoliikenteen odotetaan olevan kiivaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaina päivällä. Jouluajan liikenteestä ei ole kuitenkaan odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä.

— Liikenne voi moninkertaistua Etelä- ja Pohjois-Savon pääteillä perjantaina iltapäivällä ja edelleen lauantaipäivänä. Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan perjantaina puolestapäivästä iltaan, toteaa ylikomisario Petri Pahkin.

Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan Tapaninpäivän iltapäivään, joskin sen odotetaan olevan menoliikennettä hiljaisempaa.

Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä.

— Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.

Sopeudu jonon vahtiin, pidä riittävä turvaväli

Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä.

— Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. Pitää sopeutua liikennevirran rytmiin.

Paikan vaihtaminen, ohittaminen, on jonossa usein täysin turhaa, muistuttaa poliisi.

— Ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Haitariliike lisääntyy ja peräänajoriski kasvaa.

Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan.

— Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä pystyy seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja pystyy reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä.

Keliolosuhteiden huomioiminen on sekin erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä.

Valmistaudu matkaan huolella

Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa.

— Pakkaa tavarat takakonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa. Tarkista ennen matkalle lähtöä auton kunto- ja varusteet muutenkin.

Poliisin neuvot joululiikenteeseen

Malttia liikenteeseen!

Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.

Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.

Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee.

Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta.

Kuljettajaksi asettuu siis kokenein ja harkitsevin kuljettaja.

Auto lastataan oikein; tavarat sijoitellaan oikein, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muusta syystäkään.

Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana.

Auton kunto on tietenkin tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä; ilman paineet renkaista ja nestesäiliöt täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäädytysnesteellä.

Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila säädetään sopivana ajovireyden säilyttämiseksi.

Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

Jokaisen tavoitehan on turvallinen perille pääsy.

Itä-Suomen joululiikenteen kulkua voi seurata poliisin somekanavilta; facebook.com/PKpoliisi ja Twitter / @PoliisiIS. Käytämme tunnisteita: #Joulu2018 ja #poliisi sekä #poliisiIS.