Pieksämäki purki koronarajoitteitaan, mutta johtavan ylilääkärin mukaan vielä ei voida huokaista helpotuksesta: "Tarkkana pitää olla"

Pieksämäen johtavan ylilääkärin Aino Rubinin mukaan oletettavaa on, että Pieksämäen koronatilastot nousevat jatkossakin. Hän toivoo tartuntaketjujen pysyvän Essoten alueella.

Kari-Pekka Issakainen

Pieksämäen terveyskeskuksen koronajanvarausluvuissa ei ole poikkeuksia.
Pieksämäen terveyskeskuksen koronajanvarausluvuissa ei ole poikkeuksia.

Pieksämäen kaupunki ilmoitti perjantaina purkavansa edellisellä viikolla annettuja koronarajoituksia, mutta kaupungin vt. johtavan ylilääkärin Aino Rubinin mukaan oletettavaa on, että Pieksämäen koronatilastot nousevat jatkossakin.

Hän toivoo tartuntaketjujen pysyvän nyt Essoten alueella, jotta tartuntaketjuja olisi helpompi kontrolloida. Rubini kehottaa kaupunkilaisia noudattamaan voimassaolevia suosituksia, sillä tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

– Vielä emme voi siinä mielessä huokaista helpotuksesta, vaan tarkkana pitää olla, Rubini muistuttaa.

Poleenin drive in -testauspiste oli viime perjantaina viimeistä kertaa auki, mutta tarpeen tullen se voidaan avata uudelleen, mikäli tilanne sitä vaatii.

Rubini kertoo, että koronatestauksen lisäämisen myötä Pieksämäellä otettiin kaksinkertaiset näytemäärät aiempiin viikkoihin verrattuna. Yhtään positiivista koronatartuntaa ei löytynyt Partaharjun ketjun ulkopuolelta viime viikon arkipäivinä tehdyistä testeistä.

– Alkuviikosta on yleensä kiireisempää testausten suhteen, mutta loppuviikkoa kohden rauhoittuu. Viikonlopun testausmäärät eivät ole olleet poikkeuksellisia eikä nyt alkuviikonkaan osalta ole mitään ihmeellistä ajanvarausmäärien osalta. Valtaosa ihmisistä hakeutuu testeihin, jos koronaan viittaavia oireita esiintyy, Rubini kertoo.

– Tällä viikolla pyrimme avaamaan myös nettiajanvarauksen koronatestiin hakeutuville.

Näitä rajoituksia poistettiin

Pieksämäen kaupunki kertoi viime perjantaina kiihtymisvaiheen olevan ohi eli tilanteen kaupungissa rauhoittuneen.

Vielä emme voi siinä mielessä huokaista helpotuksesta, vaan tarkkana pitää olla. — Aino Rubini

Tämä tarkoittaa sitä, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta on sunnuntaista alkaen saanut jatkua normaalisti. Harrastustoiminnassa suositellaan kuitenkin kasvomaskin pitämistä ja turvavälien noudattamista. Jos maskin käyttö ei onnistu liikuntaharrastuksessa, kaupunki suosittelee käyttämään maskia pukuhuoneissa ja yhteisissä kokoontumistiloissa.

Myös kaupungin liikuntatilat avattiin sunnuntaista alkaen.

Nämä suositukset säilyvät

Pieksämäen kaupunki suosittaa kasvomaskin käyttöä kaikille yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä ja tiloissa, joissa turvaetäisyyttä ei pystytä pitämään. Suosituksen voimassaoloa tarkastellaan uudestaan 31. joulukuuta.

Pieksämäen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa käytetään edelleen asiakas- ja potilaskontakteissa kirurgista suu-nenäsuojaa.

Kaupunki suosittelee mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Julkishallinnon kokoukset järjestetään edelleen soveltuvissa määrin etäyhteyksin.

Kaikissa yleisötilaisuuksissa edellytetään noudatettavan THL:n ja OKM:n ohjeen noudattamista. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksien järjestämistä koskee avin viime viikolla antamat ohjeistukset.

Ravintoloita koskevat avin ohjeet ja rajoitukset.

Koronavirus

Toimi näin, jos koronan oireet iskevät

Jos sinulla on tai on viimeisen viikon aikana ollut koronaan viittaavia oireita, suositellaan käymään testissä. Jatkossakin voit varata ajan koronatestaukseen arkipäivisin Pieksämäen terveyskeskuksen vastaanotoilta puh. 015 788 4431 klo 8-14. Jos oireesi ovat voimakkaat, soita 116 117.

Koronaan viittaavia oireita ovat yskä, hengenahdistus, kurkkukipu tai kurkun karheus, nuha tai nenäntukkoisuus, haju- ja makuaistin häiriöt, päänsärky, voimattomuus, väsymys, kuume, pahoinvointi, oksentelu, ripuli. Pelkistä oireista ei voi päätellä onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus tai bakteeri.