Aktiivimallia vastaan ja työttömien puolesta – Mikkelin kävelykadulla JHL haastoi kaupunkilaisia esittämään mielipiteensä aktiivimallista

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n Kaakkois-Suomen piiri jatkaa aktiivimallin vastaista kamppailua. Mikkelin kävelykadulla tiistaina JHL-aktiivit herättelivät ohikulkijoita keskustelemaan aktiivimallista.

Tero Ponto

Pentti ja Leena Sulkakoski jutustelivat mikkeliläisten JHL-aktiivien 
Sirpa Hakkaraisen ja Niinan Gaddingin kanssa suhtautumisestaan 
työttömyysturvan aktiivimalliin Mikkelin kävelykadulla tiistaina.
Pentti ja Leena Sulkakoski jutustelivat mikkeliläisten JHL-aktiivien Sirpa Hakkaraisen ja Niinan Gaddingin kanssa suhtautumisestaan työttömyysturvan aktiivimalliin Mikkelin kävelykadulla tiistaina.

Kipakassa 15 asteen pakkasessa mikkeliläiset Leena ja Pentti Sulkakoski poikkesivat JHL:n kojulle. Jaossa oli aktiivimallin vastaisia lentolehtisiä ja makeisia.
— Osa aktiivimallista on asiaa, osa ei, toteaa Pentti Sulkakoski.

Sulkakosket ovat jo itse eläkkeellä.
Pentti Sulkakosken mielestä jotkut työttömät voivat aktivointia tarvitakin, mutta toteutettu malli voi johtaa monen kohdalla kohtuuttomuuksiin.

Vuosikymmeniä ammattiliittoon kuulunut Pentti Sulkakoski pitää hyvänä, että ammattijärjestöt toimivat myös työttömien puolesta.
Sulkakoskien kanssa jutustellut JHL:n aluetoimitsija Ritva Miettinen kertoo yleisön suhtautuneen myönteisesti toritempaukseen.
— Moni sanoo, että hyvä kun joku tekee jotakin.

Miettisen mukaan palkansaajapuolen on ajanut liikkeelle suuttumus pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimintalinjaan.

— Kikyssä työaikaa pidennettiin 24 tunnilla ilman palkanlisää ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettaviksi.

— Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja oli leikattava vielä 30 prosentilla vuosina 2017—2019. Muutoin hallitus olisi leikannut vuosilomia, joita julkisella puolella oli vuosien aikana pidennetty palkankorotusten sijaan.

Miettinen muistuttaa, että vastineeksi hallitus lupasi luopua 1,5 miljardin euron lisäleikkauksista. Se lupasi myös, ettei työttömyysturvaa heikennetä ja että verotusta kevennettäisiin.

— Yrityselämässä hallituksen menettelyä pidettäisiin sopimusrikkomuksena ja toinen osapuoli olisi oikeutettu purkamaan sopimus.- Jarno Strengell

Mikkeliläisen pääluottamusmiehen Jarno Strengellin (sd.) mielestä hallitus on selkeästi rikkonut lupauksensa.
— Nyt hallitus väittää, ettei aktiivimalli ole työttömyysturvan leikkaamista.

Strengell muistuttaa tilastojen paljastamasta perusongelmasta: työttömiä työnhakijoita on 220 000 ja piilotyöttömiä noin 140 000. Avoimia työpaikkoja on vuodessa 80 000—120 000.

— Aiotaanko kaikki ne, jotka eivät saa työpaikkaa, sijoittaa kursseille? Ja kuinka moni avoimista työpaikoista on osa-aikaisia, puhelinmyyntiä tai sellaisia provisiopalkkaisia töitä, joilla ei itseään pysty elättämään?

Strengellin mukaan on käytännössä selvää, että monen työttömyysturvaa aktiivimallissa leikataan.
— Yrityselämässä hallituksen menettelyä pidettäisiin sopimusrikkomuksena ja toinen osapuoli olisi oikeutettu purkamaan sopimus.