Mieti kahdesti, menetkö enää jäälle — Auringon paahde haurastuttaa jäitä kovaa vauhtia Mikkelin seudulla

Erityisen varovainen tulee olla niissä paikoissa, joissa lumien sulamisvedet valuvat järveen.

Taru Hokkanen

Vesilinnut nauttivat avoimesta vedestä Mikkelin sataman viereisellä Saksalanjoen suulla keskiviikkona.
Vesilinnut nauttivat avoimesta vedestä Mikkelin sataman viereisellä Saksalanjoen suulla keskiviikkona.

Mikkelin seudulla kannattaa harkita nyt huolella, ennen kuin lähtee järven jäälle.

Maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa ahkerasti porottaneen auringon ansiosta jäät ovat haurastumassa kovaa vauhtia.

— Hyvin varovainen pitää olla, jos jäälle lähtee. Jos ei tunne paikkoja tai ei ole tottunut kulkemaan jäällä, niin nyt tai viimeistään pian on se tilanne, että on turvallisempi pysyä poissa jäältä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen Sykkeen hydrologi Heidi Sjöblom.

Toisaalta kokenut jäällä kulkija, joka tuntee paikan hyvin ja pitää mukanaan turvavarusteita, kuten naskaleita ja tuuraa, voi osata liikkua jäällä vielä turvallisesti. Sjöblom korostaa, että jokainen menee jäälle omalla vastuullaan.

Varo sulamisvesien valumapaikkoja

Paikkoja, joita on syytä erityisesti vältellä, ovat rannat, virtauspaikat ja kohdat, joista lumien sulamisvedet valuvat järveen. Varsinkin valumapaikat voivat petollisesti näyttää kantavilta, vaikka sulavesi olisi syönyt jään hauraaksi alhaaltapäin.

Lisäksi jään kantavuudessa voi olla suuria eroja aamun ja iltapäivän välillä. Yöpakkasten jälkeen jää voi olla aamulla kantavampaa kuin päivällä, jolloin aurinko on ehtinyt sulattaa sitä.

— Jos menee aamulla jäätä pitkin saarelle, iltapäivällä sieltä ei välttämättä pääse enää kuivana takaisin, Sjöblom kuvailee.

Jäät lähtenevät huhtikuussa

Jäiden lähdön ajankohdasta ei ole tarkkoja ennusteita. Sjöblom arvioi jäiden lähtevän Mikkelin seudulla vielä huhtikuun puolella.

Tänä talvena Mikkelin seudun järvenjäissä oli tavallista enemmän haurasta kohvajäätä ja normaalia vähemmän teräsjäätä. Tämä johtuu Sjöblomin mukaan siitä, että lunta tuli talvella runsaasti. Lumi painoi jääkantta alaspäin vedenpinnan alle, jolloin vettä pääsi nousemaan jään päälle lumen sekaan. Muodostunut jääsohjo jäätyi hauraaksi kohvajääksi.

Uusimmat uutiset