Ensihoidolla työntäyteinen vuosi - yli 22 000 hälytystä

Kiireisin on heinäkuinen lauantai.

Vesa Vuorela

Kiireellisiä hälytyksiä oli 8000.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun ambulanssit ja kenttäjohtoyksikkö saivat vuoden 2015 aikana yhteensä noin 22 400 hälytystä. Kiireellisiä hälytyksiä oli reilut 8000 ja kiireettömiä tehtäviä noin 14 000.

Yleisimmät ambulanssin hälyttämiseen johtaneet syyt olivat avun tarvitsijan heikentynyt yleistila, hoitolaitosten välinen siirtokuljetus tai kaatuminen. Kiireisin kuukausi oli heinäkuu ja kiireisin viikonpäivä lauantai.

Ensihoitajien arvion jälkeen 38 prosenttia tehtävistä ei johtanut potilaan kuljettamiseen ambulanssilla. Näistä tehtävistä yleisimmin tilanne hoidettiin paikan päällä, potilas hakeutui muulla kuljetuksella terveydenhuollon päivystykseen tai potilaalla ei ollut välitöntä hoidon tarvetta.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri tuottaa ensihoitopalvelun koko sairaanhoitopiirin alueella. Alueella on yhteensä 15 ambulanssia sekä kenttäjohtoyksikkö.

Päiväaikaan palvelutuotannossa on 15 ambulanssia ja yöaikaan 10. Ensihoitopalvelua täydentää ensivastetoiminta Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Ensihoitopalvelu suorittaa lakisääteisen perustehtävänsä lisäksi perusterveydenhuoltoa tukevia tehtäviä kuten kotisairaalatoimintaa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.