Mikkeliläiset vihjasivat viime vuonna 99 verovilpistä

Vihjeitä ei ole annettu kiusaamistarkoituksella, korostaa Verohallinto.

Jaakko Avikainen

Verovilpistä vihjaaminen on kiinnostanut suomalaisia enemmän kuin Verohallinto uskoi. Verohallinto käyttää vihjeitä taustatietona, verotarkastuksen aloittamiseen ei koskaan riitä pelkkä vihje.

Mikkeliläiset vihjasivat viime vuonna Verohallinnolle 99 verovilpistä.

Verohallinnon sähköinen vihjetietolomake on ollut käytössä vuoden ajan. Vihjeitä tuli vuonna 2015 tasaisesti eri puolilta Suomea yhteensä yli 10 000. Verohallinnon mukaan kansalaisten antamat vihjeet ovat olleet hyödyllistä verovalvonnan taustatietoa, eikä vihjeitä ole annettu kiusaamistarkoituksella.

Vihjeitä on tullut enemmän kuin Verohallinto etukäteen osasi odottaa.

Annetut vihjeet koskivat noin 9 500 yritystä tai henkilöä.

Vihjeiden määrä korreloi paikkakunnan asukasluvun kanssa. Esimerkiksi Helsingistä vihjeitä tuli 1810 ja Jyväskylästä 219.

Pienistä kaupungeista ja maaseutukunnista Verohallinto sai vihjeitä muutamasta kappaleesta muutamaan kymmeneen. Tunnistettavuusriskien takia lukuja ei julkaista.

Koko maassa vihjeistä puolet koski yhtiömuotoisia yrityksiä ja yhdistyksiä, yksi neljäsosa liikkeen- ja ammatinharjoittajia ja yksi neljäsosa maa- ja metsätalouden harjoittajia.
Yritystoimintaa koskevista vihjeistä 80 prosenttia koski pienyrityksiä, joiden liikevaihto on alle miljoona euroa.

Henkilöihin kohdistuvat vihjeet painottuivat palkka- ja vuokratuloihin sekä netin välityksellä tapahtuvaan tavaroiden ja palveluiden myyntiin.

Verohallinnon mukaan niin sanottu naapurikateus ei vihjeissä näy.

- Valtaosa koskee havaintoja, joihin vihjeen antaja on henkilökohtaisesti törmännyt asioidessaan yrityksen kanssa, tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen kertoo.

Kaikkiaan 1213 kohteessa, josta Verohallinto sai vihjeen, harkittiin verotarkastuksen aloittamista. Lisäksi 426 tapauksessa harkittiin kuitin tarjoamisvelvollisuuden tarkastusta. Verohallinnon mukaan toimenpiteeksi usein riittää se, että asiakasta ohjataan verotusasioiden hoitamisessa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.