Kuka ansaitsee äitienpäivän kunniamerkin? – Avi pyytää esityksiä saajista 6. marraskuuta mennessä

Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti.

AOP Ismo Pekkarinen

Vuonna 2021 äitienpäivää vietetään 16. toukokuuta. Arkistokuva on vuodelta 2016.
Vuonna 2021 äitienpäivää vietetään 16. toukokuuta. Arkistokuva on vuodelta 2016.

Aluehallintovirastot odottelevat esityksiä ensi vuoden äitienpäivän kunniamerkkien saajista. Avit pyytävät tiedotteessa esityksiä 6. marraskuuta mennessä.

Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen.

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä.

Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat perheen hyvin.

Muut omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia, mutta esityksen tekee viranomainen, järjestö tai muu yhteisö.

Palkittavien tulee edustaa erilaisia ryhmiä, mutta ei ammattikasvattajia

Äitienpäivän kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, myönnetään lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä.

Perusteluna voi olla myös laajan yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä.

Palkittavien äitien tulee edustaa erilaisia ryhmiä ansiotyössä käyvistä ja yksinhuoltajista maaseudun emäntiin. Joukossa voi olla vähemmistöryhmien edustajia kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.

Ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei kuitenkaan ole tarkoitus myöntää.