Mökkiasukkaat osaavat varoa varkaita — Riistakameroita ostetaan paljon valvontakäyttöön

Kameroiden lisäksi vapaa-ajan asunnoilla ovat yleistyneet hälytysjärjestelmät ja vartiointipalvelut

Ville Niskanen

Mikkelin Valokuvausliikkeen myyjän Tomi Jaakkolan mukaan tyypillisin ostettava riistakamera lähettää kuvat automaattisesti sähköpostiin.
Mikkelin Valokuvausliikkeen myyjän Tomi Jaakkolan mukaan tyypillisin ostettava riistakamera lähettää kuvat automaattisesti sähköpostiin.

Riistakameroista merkittävä osa menee valvontakäyttöön, toteavat myyjä Tomi Jaakkola Mikkelin Valokuvausliikkeestä ja yrittäjä Tomi Sikanen Patikka-erämyymälästä.
— Jopa suurin osa kameroista menee nykyisin vapaa-ajan asunnoille. Tyypillisimmillään ostetaan kamera, joka lähettää kuvat suoraan sähköpostiin, esittelee Jaakkola.
Vapaa-ajan asukkaiden valveutuneisuus on lisääntynyt. Riistakameran valvova silmä on paikalla aina, vaikka mökillä ei kävisi säännöllisesti.

Kameroista on tullut helppokäyttöisempiä ja toimintavarmempia. Niitä saa liikkeistä jo käyttökuntoon asennettuinakin.
— Paristot kestävät puolesta vuodesta eteenpäin, Jaakkola lausuu.

Suomessa tehtiin viime vuonna 1 219 murtoa vapaa-ajan asuntoihin. Määrässä oli reilu pudotus vuoteen 2015, mutta toisaalta tänä vuonna tammi—maaliskuussa murtojen määrä on kasvanut vuoden takaisesta.

Riistakamerat lähettävät kuvan parhaimmillaan muutamassa sekunnissa.
Mikäli kuviin on eksynyt luontokappaleen sijaan joku kutsumaton vieras, saapuu tieto nopeasti perille.
— Uudet 3G-verkossa toimivat kamerat ovat nopeita. Lisäksi ne voivat lähettää jo videokuvaakin, ja kuvanlaatu on erinomainen, Sikanen toteaa.

Kameran oikeanlainen sijoittaminen on tärkeää kahdestakin syystä. Salakatselu on laitonta ja kameran pitää toisaalta olla myös vaikeasti havaittavissa.
— Nopean tiedonsiirron ansiosta siinä vaiheessa, kun kamera havaitaan, on murtautuja jo jäänyt kameraan, ja kaikki on myöhäistä ammattilaisellekin. Pelkän kuvankin perusteella voi esimerkiksi laittaa viestiä lähempänä asuvalle, että käy katsomassa, Sikanen kertoo.

Kameroiden lisäksi kiinnostavat myös erilaiset vartiointipalvelut ja hälytysjärjestelmät. Verisuren aluepäällikkö Mikko Miettinen sanoo, että kysyntä kasvaa koko ajan.
— Järjestelmät ovat paikallaan jo ennaltaehkäisevän vaikutuksen vuoksi. Myymme esimerkiksi second home -paketteja asiakkaille, joilla on jo hälytysjärjestelmät kotonaan, Miettinen kertoo.
— Asiakkaat ovat nykyisin hyvin tietoisia siitä, mitä etsivät. Kevät on otollista aikaa muutenkin, sillä moni murto havaitaan vasta näihin aikoihin, Miettinen sanoo.

Järjestelmät eivät ole olemassa pelkästään kutsumattomien vieraiden vuoksi. Ne voivat reagoida myös vesivuotoihin tai tulipaloihin.
Viesti lähtee pelastuslaitokselle tai vartijalle lähes heti.
— Näin paikalle saadaan oikea viranomainen tai tekijä samantien, toteaa Miettinen.