Ensimmäiset turvapaikat kolmelle - kymmenet palanneet vapaaehtoisesti kotimaahansa

Vapaaehtoisia lähtijöitä ja Dublin-sopimuksen perusteella palautettuja on kymmeniä.

Jaakko Avikainen

Turvapaikanhakijat kuluttivat aikaansa biljardin parissa Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskuksessa helmikuussa.

Pieksämäen Soisalon vastaanottokeskuksen kolme asukasta ovat saaneet maakunnan ensimmäiset myönteiset turvapaikkapäätökset.

Kyse on alkusyksystä Helsingin Punavuoreen saapuneista turvapaikanhakijoista, jotka siirrettiin Pieksämäelle viime vuoden loppupuolella.

Käytännössä turvapaikan saaneet voivat etsiä itselleen vapaasti asuinpaikan Suomesta. Ihmisiä kannustetaan jäämään Etelä-Savoon vapaiden asuntojen avulla. Maahanmuuttovirasto on jakanut Pieksämäelle myös muutamia kielteisiä päätöksiä.
— Päätöksen saaminen vaikuttaa selvästi asukkaiden mielialoihin. Negatiivinen herättää hämmennystä ja epävarmuutta, positiivinen vaikuttaa mukavalla tavalla ilmapiiriin, kertoo Pieksämäen vastaanottokeskuksen johtaja Jukka-Pekka Itkonen Suomen Punaiselta Ristiltä.

Muiden vastaanottokeskusten asukkaat joutuvat odottelemaan päätöksiä Etelä-Savossa vielä kuukausia. Vastaanottokeskuksista arvioidaan, että päätöksiä alkaa tulla kunnolla vasta alkukesästä.

Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kerimäellä ensimmäiset asukkaat ovat vasta päässeet Maahanmuuttoviraston turvapaikkakuulemisiin Lappeenrantaan.
— Kuulemisten käynnistyminen alkaa näkyä käytävillä kutkuttavana tunnelmana. Pyrimme järjestämään asukkaille tänä aikana fiksua tekemistä, kuten opintoja ja muita aktiviteetteja, Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskuksen johtaja Heikki Väätämöinen kertoo.

Osa turvapaikanhakijoista on palannut kotimaahansa vapaaehtoisesti. Heitä on ollut Mikkelissä 12, Savonlinnan seudulla 15 ja Pieksämäellä kymmenkunta.

Niin sanotun Dublin-sopimuksen perusteella ensimmäiseen saapumismaahan palautettuja on ollut Mikkelissä muutamia, Savonlinnan seudulla 10 ja Pieksämäellä 3.
— Vapaaehtoiset ovat lähteneet hyvässä hengessä. He matkaavat kotimaahansa tai Eurooppaan lentäen ja laivalla, kertoo Savonlinnan vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Minttu Pietikäinen.

Turvapaikkatutkinta siirtyi tiistaina poliisilta Maahanmuuttovirastolle. Rajavartiolaitos jatkaa tutkintaa vielä tämän vuoden ajan. Hakijan saavuttua Suomeen hänelle tehdään rekisteröinnin jälkeen tutkinta, jossa selvitetään henkilöllisyys ja matkareitti. Hakemusten ja rekisteröinnin hoitaa jatkossakin poliisi yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Lopullisen päätöksen turvapaikan saamisesta tekee Maahanmuuttovirasto. Poliisi hoitaa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanon.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.