Kaupan odotukset ovat korkealla joulukaupan suhteen — Kuluttajat ovat maltillisemmalla linjalla

Tiistaina maksettavien veronpalautusten ennakoidaan vauhdittavan joulukauppaa.

Risto Hämäläinen

Tiistaina maksettavien veronpalautusten ennakoidaan vauhdittavan joulukauppaa myös Mikkelissä.

Lauantaina Mikkelin keskustan kaupoissa oli ensimmäinen vilkkaampi päivä. Sunnuntaina väkeä oli liikkeellä vähemmän.
Tiistaina maksettavien veronpalautusten ennakoidaan vauhdittavan joulukauppaa.


Eteläsavolaisten tileille veronpalautuksia tupsahtaa reilut 66 miljoonaa euroa. Veronpalautukset jakautuvat 103 512 eteläsavolaisen kesken. Keskimääräinen palautus on 638 euroa.


Verohallinnon tietojen mukaan valtio maksaa veronpalautuksia yhteensä noin 2,6 miljardia euroa kaikkiaan lähes 3,7 miljoonalle suomalaiselle. Palautusten kokonaismäärä kasvaa yli 10 prosenttia viime vuodesta.

Viime vuoden myyntiluvut rikki

Kaupan liitto uskoo, että joulukauppa rikkoo viime vuoden myyntiluvut reippaasti. Talousennusteita on nostettu useampaan kertaa vuoden aikana kuluttajien luottamus paranee paranemistaan ja veronpalautuksista odotetaan lopullista niittiä kassakoneiden kilinälle.


Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Kaupan liiton mukaan joulukuun liikevaihto on noin 25 prosenttia vuoden kuukausikeskiarvoa suurempi. Joulusesonki voi lisätä myyntiä jopa miljardi euroa.
Kaupan liiton mukaan esimerkiksi S- ja K-ryhmissä odotetaan viime vuotta parempaa joulumyyntiä. Loppuvuosi on myös vuoden parasta myyntiaikaa erikois- ja käyttötavarakaupalle.

Kuluttajat maltillisina

Vielä joulukuun alussa kuluttajat suhtautuvat jouluun varsin maltilliset. Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan kuluttajat arvioivat käyttävänsä tänä vuonna jouluun keskimäärin 490 euroa henkilöä kohden, Summa on kaupan liiton odotusten vastaisesti hieman pienempi kuin viime vuonna, jolloin arvio oli noin 520 euroa.
Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän noin 290 euroa ja muihin joulukuluihin 200 euroa.