Ulkonäköpaineet työelämässä kasvavat — ”Vaatimuksia on tullut aloille, joissa niitä ei ennen ollut”

Tietyn alan työntekijöiden oletetaan olevan tietyn näköisiä.

Vesa Vuorela

Parturi-kampaaja ja ripsiteknikko Saara Kummala työskentelee Kauneushoitola Mikkelissä.
Parturi-kampaaja ja ripsiteknikko Saara Kummala työskentelee Kauneushoitola Mikkelissä.

Ulkonäköpaineet lisääntyvät työelämässä. Dosentti Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta puhuu esteettisestä työstä — siitä, kun hyvältä näyttämisestä tulee osa työtä.
— Aina on ollut malleja ja lentoemäntiä, mutta ulkonäkövaatimukset ovat tulleet niillekin aloille, joilla niitä ei ennen ollut. Ajatellaan, että ulkonäkö vastaa ihmisen sisältöä ja kertoo tämän luotettavuudesta.
Karjalainen tutkii tulevaisuuden työelämää Suomen Akatemian WeAll-hankkeessa. Tutkimustiimi on haastatellut 25—50-vuotiaita tietotyöläisiä muun muassa heidän ulkonäköpaineistaan.
Tietyn alan työntekijöiden oletetaan olevan tietyn näköisiä. Urheiluliikkeiden työntekijät usein ovat sporttisia ja kosmetiikkamyyjät taidokkaasti meikattuja.
Kauneushoitola Mikkelin omistaja ja kosmetologi Milla Pynnönen kertoo, että esimerkiksi kosmetologeilla tulee olla hoidetut kynnet. Muuten työntekijä voi kohdata uskottavuusongelman asiakkaan silmissä.
— Yleisesti ottaen noudatamme muiltakin asiakaspalvelualoilta tuttuja, siisteyteen liittyviä perussääntöjä, Pynnönen sanoo.
Esimerkiksi tatuointeja tai lävistyksiä ei Kauneushoitola Mikkelin työntekijöillä saa olla näkyvillä.

Teksti: Jenni Hirvinen, Janne Kettunen

Janne Kettunen

Janne Kettunen