Osa Jäppilän karkulaisista saatiin kiinni – Loputkin ovat lähestymässä kotitilaa, sanoo omistaja Esko Rissanen

Tähän aikaan vuodesta aitauksesta karanneita nautoja ei uhkaa muu kuin liikenne. Jäppiläntiellä kannattaa edelleen noudattaa varovaisuutta.

Päivi Konttinen

Hyvätuuli Higland -tilalta karanneet naudat ovat ylämaankarjaa. Kuvituskuva.
Hyvätuuli Higland -tilalta karanneet naudat ovat ylämaankarjaa. Kuvituskuva.

Osa Pieksämäen Jäppilästä viime sunnuntaiaamuna karanneista naudoista on saatu kiinni. Yhdestätoista karkulaisesta neljä saatiin eilen kiinni, eläimet omistava Hyvätuuli Highland -tilan Esko Rissanen kertoi perjantaina.

– Tiedettiin, minne ne olivat rauhoittuneet. Minä vein sinne traktorilla kuivaa heinää, ja sitten kun ne tulivat traktorin ympärille ja alkoivat syödä, aloin tehdä aitaa ympärille.

Alla on Hyvätuuli Higlandin Facebookissa julkaisema video kiinniottotilanteesta.

Takaisin kotitilalle saadut naudat olivat hyvässä kunnossa.

– Eihän niillä hätää ole. Tähän aikaan vuodesta joka paikka on niille ruokaa täynnä, ja vettäkin tuli tarpeeksi.

Loput seitsemän yhä karkuteillä olevaa nautaa ovat siirtyneet metsään Partaharjuntien eteläpuolelle. Kaksi niistä on liikkeellä yksin ja loput viisi liikkuvat laumassa.

Rissasen mukaan pakosalla olevien nautojen sijainti tiedetään, ja ne ovat lähestymässä kotitilaa.

Nautojen sijainti tiedetään, ja ne ovat lähestymässä kotitilaa. — Esko Rissanen

– Yksi hieho oli vielä eilen seitsemän kilometrin päässä, mutta nyt se pyörii jo kotiaitauksen lähettyvillä.

Melko turvallinen pakomatka

Pakoreissulla karkulaisia uhkaa oikeastaan vain liikenne. Ruokaa riittää, ja nautoja uhkaavia petoeläimiä ei juuri ole. Rissanen ei uskalla veikkailla, milloin loput eläimet saadaan takaisin kotiaitaukseen.

– Ruuan puutteen puolesta ne saadaan kiinni vasta syyskuussa, mutta jos ne saavat rauhassa olla ja pääsevät rauhoittumaan jonnekin, sitten varmaan jo lähipäivinä.

Osa karkulaisista ehdittiin saada kiinni jo maanantaina, mutta ne karkasivat välittömästi uudestaan huomattuaan ympärilleen rakennetun aidan.

Alun perin naudat pääsivät karkuun, kun naapurin hevoset olivat syystä tai toisesta juosseet aidan läpi nautojen laitumelle. Tämä oli säikäyttänyt naudat karkuteille hevosten aitaan tekemästä aukosta. Kun Rissanen ehti paikalle, oli laitumella kaksi naapurin hevosta, mutta naudoista ei tietoakaan.

Jäppiläntiellä liikkuvien kannattaa edelleen noudattaa varovaisuutta alueella vapaasti liikkuvien nautojen takia. Näkö- tai jälkihavainnoista pyydetään ilmoittamaan Hyvätuuli Higland -tilalle numeroon 015 430 1690.