Monni voi auttaa, jos oma koulu on paha paikka

Mikkelissä on kokeiltu etäopetusta peruskoululaisille, jotka eivät pysty käymään omaa lähikoulua. Opiskelijat ovat eri puolilta Suomea.

Risto Hämäläinen

Johanna Juvonen ja Sanna Lappalainen kehittävät etäopiskelua, joka on tarkoitettu peruskoulun päättötodistusta hankkiville oppilaille, jotka eivät pysty menemään kouluun.
Johanna Juvonen ja Sanna Lappalainen kehittävät etäopiskelua, joka on tarkoitettu peruskoulun päättötodistusta hankkiville oppilaille, jotka eivät pysty menemään kouluun.

Mikkeliläiset Ohjaus- ja oppimiskeskus Mikael ja Otavan Opisto ovat kehittäneet etäopetusta niille, jotka eivät pysty käymään peruskoulua loppuun lähikoulussaan.
Monni-hankkeeksi nimetty kokeilu alkoi viime syksynä. Hankkeessa järjestetään tuettua verkko-opetusta peruskoulun päättötodistusta hankkiville, jotka ovat oppivelvollisuusikäisiä.
Se on tarkoitettu oppilaille, jotka eivät pysty menemään kouluun esimerkiksi kiusaamisen, psyykkisten pulmien, pahojen allergioiden tai muiden syiden takia.

Jo nyt ohjaava opettaja Johanna Juvonen hehkuttaa menestystä, sillä kaikki kahdeksan viime syksynä aloittanutta saa päättötodistuksen viimeistään ensi lukuvuonna.
Oppilaat ovat kotoisin eri puolilta Suomea.

Yksi heistä on kauhavalainen yhdeksäsluokkalainen Henna Heimovirta, joka kertoo tottuneensa nopeasti etäopiskeluun, vaikka kokeettomuus hämmästytti aluksi.
– Ihmettelin, että eikö niitä oikeasti ole, hän sanoo.

Kokeiden sijaan hän suorittaa kurssitehtäviä ja pitää oppimispäiväkirjaa, minkä hän tosin tunnustaa aina välillä unohtavansa.
– Ehkä hankalinta on aikataulujen noudattaminen. Koska opiskelu on kurssimuotoista, huomaa, että oho jäi jossakin aineessa viikkoja väliin.

Avunpyyntö on kuitenkin helppoa.
– Kysyn yleensä äidiltä ensin, ja sitten laitan sähköpostia opettajalle. Joskus joutuu pyytämään tehtäviin lisäaikaa.
Hän pitää myös siitä, ettei tarvitse opiskella yhdeksästä kolmeen, vaan päivällä voi katsoa vaikka televisiota ja ahkeroida illalla.

Juvonen huomauttaa, että jos peruskoululaisella on motivaatio-ongelmia, niitä ei ratkaista nettiopiskelulla.
– Tämä vaatii kovaa itsekuria, koska oppilaat ovat omillaan.
Etäopiskelu vaatii myös huoltajilta enemmän kuin tavallinen peruskoulu.

Ryhmäopetusta kielissä ja matematiikassa antavat Otavan Opiston aineenopettajat, ja kurssit ovat samoja Monni-oppilaille ja nettiperuskoulun opiskelijoille.
Opiston nettiperuskoulu on tarkoitettu aikuisille, mutta opinto-ohjaaja Sanna Lappalaisen mukaan kyselyjä alle 18-vuotiaiden mahdollisuuksista tulee jatkuvasti.
– Monni vastaa myös meidän tarpeisiin, Lappalainen sanoo.

Oppilaat säilyvät lähikoulun oppilaina, päättötodistukset saadaan sieltä ja oma koulu järjestää liikunnan sekä valinnaisten opetukset.

Peruskoulun jälkeen Henna Heimovirta aikoo hakea normaaliin lukioon. Hän arvelee päättötodistuksen keskiarvon olevan noin 7,5, jolla lukiopaikka pitäisi irrota.
Kahdeksannen luokan hän kävi loppuun kiusaamisen takia kotikoulussa – äidin opettamana ja itsekseen oppien.
Hän suunnitteli lukevansa peruskoulun loppuun kymppiluokalla, mutta kun se ei onnistunut, oman koulun rehtori tarjosi vaihtoehdoksi Monnia.

Kokeilu on saanut lisärahoitusta, ja uusi ryhmä aloittaa toimintansa ensi syksynä. Haku on käynnissä.

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila