Juvan viimeinen kyläkauppa sulkee nyt ovensa — Ihosyövän selättänyt kauppias Ilmo Pylkkänen, 71, ei vielä tiedä, mitä tekee eläkepäivillään

Juvalla sijaitseva Ilmon kauppa sulkee ovensa lauantaina. Kauppias Ilmo Pylkkänen, 71, jaksoi sinnitellä pitkään, mutta nyt on eläkkeelle jäännin paikka.

Vesa Vuorela

Kyläkauppa oli vuonna 2013 noin neljä kuukautta suljettuna. Tuolloin 67-vuotias Ilmo Pylkkänen joutui ihosyöpäleikkaukseen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Juvan Pekurilassa sijaitseva Ilmon kauppa sulkee ovensa lauantaina. Osa kyläkaupan hyllyistä ammottaa jo tyhjyyttään. Juvan viimeinen kyläkauppa on tullut tiensä päähän.

Ilmon kauppa on kuulunut Viitostien maamerkkeihin vuosikymmeniä. Kohta 72 vuotta täyttävä kauppias Ilmo Pylkkänen on jaksanut sinnitellä. Nyt hän uskoo, että on alalta väistymisen aika.

— Kauppa on jo melko alas ajettu. Olen ollut yli 50 vuotta kyläkauppias joka päivä, Pylkkänen toteaa.

Hän ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä kohta koittavilla eläkepäivillään.

— En osaa tehdä suuria suunnitelmia. Yksi vaihtoehto olisi lähteä matkoille — en ole ulkomailla vielä koskaan käynyt. Aika on mennyt kyläkaupassa tehokkaasti.

Ostajia kyläkaupalle ei ole ilmoittautunut.

Vesa Vuorela

— Kun asiakkaita kävi ja tavarat vaihtoivat omistajia, mukavalta tuntui. Pääsääntöisesti kaikki asiakkaat ovat olleet mukavia, kertoo Ilmo Pylkkänen.

— Asiakkaiden määrä on laskenut vaikka kuinka kauan. Kauppa on vähän jäänyt ajastaan jälkeen. Tätä olisi pitänyt suurentaa ja tavaravalikoimaa laajentaa, Pylkkänen pohtii.

— Kun asiakkaita kävi ja tavarat vaihtoivat omistajia, mukavalta tuntui. Pääsääntöisesti kaikki asiakkaat ovat olleet mukavia.

"Leikkauksen jälkeen en edes ollut kovin huonona, mutta naamani oli hirveän näköinen"

Pylkkäsen serkku Reijo on yksi uskollisimmista kyläkaupan asiakkaista. Hän käy kaupassa säännöllisesti viikoittain.

Kyläkauppa oli vuonna 2013 noin neljä kuukautta suljettuna. Tuolloin 67-vuotias Pylkkänen joutui ihosyöpäleikkaukseen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

— Leikkauksen jälkeen en edes ollut kovin huonona, mutta naamani oli hirveän näköinen. Minulla oli tyvisolusyöpä. Olen näihin päiviin saakka käynyt pari kertaa vuodessa kontrollissa, mutta nyt on todettu syövän olevan ohi.

Pylkkäsen mielessä kävi, pitäisikö lopetella kyläkaupan pyörittämistä.

— Silloin olisi ollut hyvä sauma sulkea, mutta jostain ihmeellisestä syytä tuli vielä jatkettua.

"Olen asunut tässä koko ikäni"

Pylkkänen kasvoi kyläkauppiaaksi. Hänen vanhempansa perustivat aikoinaan 1950-luvulla sekatavarakaupan, jonka nimi juontui isän nimestä Einar Pylkkänen.

Vanha kaupparakennus kuitenkin jäi Viitostien alle. Sen jälkeen Pylkkäsen perhe on asunut ja tehnyt kauppaa nykyisessä rakennuksessa. Tietyöt toivat tullessaan lisää asiakkaita, kuten parakeissa asuneita tietyöläisiä.

Tuolloin Pylkkänen kävi itse vielä kansakoulua. Kun isä kuoli vuonna 1979, mies alkoi toimia itsenäisenä kauppiaana.

— Olen asunut tässä koko ikäni. Ei kyläkauppias välttämättä ollut ihanneammattini, mutta totesin, että tässä sitä ollaan. Minulla ei ole lapsia, joten työvoima on tässä koko ajan vähentynyt.

Vesa Vuorela

Ilmo Pylkkänen on koko ikänsä asunut samassa paikassa ja pyörittänyt kyläkauppaa.

Vaikka tiskillä olevaan valikoimaan on näyttänyt kuuluvan lähinnä perustavaraa, Pylkkänen on pyrkinyt palvelemaan asiakkaitaan monipuolisesti. Juvan Lehden arkistojutun mukaan 1960-luvulla kaupasta on jopa myyty yksi henkilöauto.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kävi ostoksilla: "Yritän kartella ABC-ketjua"

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen poikkesi torstaina Ilmon kaupassa poikiensa Oskarin ja Aleksin kanssa. Porvoolaisperhe osti limsaa matkallaan mökille, joka on Kuhmossa.

— Olen kyläkauppojen kannattaja — yritän kartella ABC-ketjua. Uskon, että kyläkaupoissa riittäisi vielä asiakkaita, erityisesti kesäaikaan, Piirainen sanoo.

Vesa Vuorela

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen poikkesi torstaina Ilmon kauppaan poikiensa Oskarin (vasemmalla) ja Aleksin kanssa.

Hän kertoo, että myös Kuhmossa on jäljellä yksi kyläkauppa, jonka omistajat ovat seitsemänkymppisiä.

— Kun olin kymmenenvuotias, Kuhmossa oli varmaan noin 15 kyläkauppaa. Nyt kylällä on enää tämä viimeinen. 

Mitä mieltä pojat ovat kyläkaupoista?

— Ne ovat ihan hauskoja. On kiva ostaa kaikkia ja limsaa, Oskari ja Aleksi Piirainen vastaavat.

Yksi suurimmista kertaostoksista oli 30 koria kaljaa 

Kyläkauppojen kuolemaan ei ole Pylkkäsen mielestä vain yhtä syytä.

— Kylät ovat autioituneet. Isojen markettien hintapolitiikka on sellaista, että ei kyläkaupalla ole mahdollisuuttakaan olla sitä tasoa lähellä. Kauppakeskuksissa kulkeminen on nykyään viihdettä.

Ilmon kaupan huippuaikaa oli 1980- ja 1990-luvun vaihde. Pylkkänen muistelee, kuinka kaupalle pysähtyi kerran 1950-luvun amerikanraudoilla ajavaa porukkaa.

— He kysyivät, onko olutta myytävänä. He halusivat muistaakseni 30 koria. Se on ollut yksi suurimmista yksittäisistä ostoksista, Pylkkänen muistelee.

Kaupan juomakokoelmaan tuli aikamoinen lovi.

Vesa Vuorela

— En osaa tehdä suuria suunnitelmia. Yksi vaihtoehto olisi lähteä matkoille — en ole ulkomailla vielä koskaan käynyt. Aika on mennyt kyläkaupassa tehokkaasti, Pylkkänen sanoo.

Sitten lama alkoi vaikuttaa. Yksi paikallinen kuolinisku kyläkaupalle olivat Graanin markettien valmistuminen.

— Ensimmäinen ehto kyläkaupan pyörittämiselle ovat olleet alkoholijuomat. Olut, lonkero ja siideri ovat aina puutelistalla ykkösenä. Väkeviä viinoja en olisi kauppaani ottanut, vaikka laki olisi sen sallinut, Pylkkänen sanoo.

Ilmon kaupalla on jäähyväiskahvit ja loppuunmyynti lauantaina 31.3. kello 9—15.

Vesa Vuorela

Ilmo Pylkkänen lakaisee rappujaan ja toivottaa ihmiset tervetulleiksi jäähyväiskahville.