Puumalan Viljakansaaressa paloi kymmenen hehtaaria metsää — Rajavartioston helikopteri saatiin apuun ratkaisevalla hetkellä

Palorintaman leveys oli noin puolitoista kilometriä. Puolet palaneesta alueesta oli hakkuuaukeaa.

Etelä-Savon pelastuslaitos

Pääosa palaneesta alueesta oli hakkuuaukeaa.
Pääosa palaneesta alueesta oli hakkuuaukeaa.

Puumalan Viljakansaaren suuressa maastopalossa paloi noin kymmenen hehtaaria metsää. Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi kello 17 aikaan, että sammutustyöt ovat pelastuslaitoksen osalta päättyneet ja vastuu jälkivartioinnista on luovutettu maanomistajille.

Aho kertoo, että palorintaman leveys oli leveimmillään noin 1,5 kilometriä. Sammuttajat etenivät helteessä metsäisessä maastossa, jossa myös tuuli hankaloitti sammutustöitä.

— Sammutustöissä onnistuttiin hyvin ja palon leviäminen tiheään puustoon saatiin estetyksi, Aho kertoo.

Ahon mukaan merkittävänä apuna sammutustöissä oli rajavartiolaitoksen helikopteri, jonka ansiosta palon terävin kärki saatiin ratkaisevalla hetkellä aisoihin. Palo oli leviämässä tiheään metsikköön, jonne letkunvetoa oli kilometrin verran, kun helikopteri saatiin sammutusavuksi.

Puolet alueesta oli hakkuuaukeaa

Puolet palaneesta alueesta oli hakkuuaukeaa, neljäsosa nuorta taimikkoa ja neljäsosa metsämaata. Puut paloivat alueella osittain, mutta Ahon mukaan latvapaloilta vältyttiin.

Etelä-Savon pelastuslaitos

Palorintama oli leveimmillään puolentoista kilometrin levyinen.
Palorintama oli leveimmillään puolentoista kilometrin levyinen.

Aho kertoi aiemmin, ettei muista 15 vuoden ajalta yhtä laajaa maastopaloa.

Naapurimaakunnassa Etelä-Karjalassa pelastuslaitos on viime päivinä käyttänyt dronea eli kuvauskopteria apuna maastopalojen havannoimisessa ja sammutuksessa.

— Etelä-Savon pelastuslaitoksella on drone Savonrannan VPK:lla eli aika kaukana. Se olisi ollut suurena apuna. Ilmasta havaitseminen on helpompaa, Aho sanoo.

Metsäpalon paksusta savusta tuli havaintoja Puumalan taajamasta 25 kilometrin päästä. Aho kertoo, että vaikka savu oli sankkaa ja sitä oli ajoittain paljon, siitä ei aiheutunut vaaraa kiinteistöille tai ihmisille.

Paloalueelta nousee sankkaakin savua jopa päivien ajan

Pelastuslaitos muistuttaa, että merkittävä metsäpalovaara jatkuu edelleen. Kaikesta avotulen tekemisestä tulee pidättäytyä.

Aho arvioi, että Puumalan paloalueelta tulee savupilviä, -pöllähdyksiä ja -patsaita vielä päivien ajan. Paloalueen reunat on kasteltu huolellisesti, mutta näin isolla paloalueella joka kannonkolon perusteellista kastelua ei ole voitu varmistaa.

— Savunmuodostus voi olla jopa runsasta, Aho sanoo.

Juttuun on korjattu kello 18.45, että Etelä-Savon pelastuslaitoksella on drone Savonrannan VPK:lla.