Mikkelin torille ei ole tulossa istutettua kuusta jouluksi eikä muulloinkaan — moni järkisyy puoltaa nykyisen kuusikäytännön jatkoa

Mikkelin torin jouluilmeeseen kuuluu valoin koristeltu kuusi. Moni kaupunkilainen on miettinyt, voitaisiinko jokavuotinen kuusenhankinta korvata torille istutettavalla kuusella, joka pikku hiljaa kasvaisi.

Jaakko Avikainen

Mikkelin kaupungin tämän vuoden joulukuusi saatiin lahjoituksena. Silvastista haettu kuusi painaa noin 6000 kiloa. 
Mikkelin kaupungin tämän vuoden joulukuusi saatiin lahjoituksena. Silvastista haettu kuusi painaa noin 6000 kiloa. 

Ajatusta on kehitelty myös kaupungin metsätoimessa erityisesti kuusenhankintaan liittyvistä syistä. Tarkoitukseen sopivia kuusia ei ole helppo löytää eivätkä hyvät kuuset ole aina paikassa, josta ne voidaan käydä raskaalla kalustolla noutamassa.
— Kuusenhaku maksaa meille parituhatta euroa kerralta. Summassa ei edes ole mukana oman väkemme työn hinta, kertoo Mikkelin kaupungin metsätalousinsinööri Annamari Huttunen.

Kuusiasiasta on keskusteltu epävirallisesti, mutta kaupungin päätöksentekoon se ei ole edennyt. Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen ei ajatusta sinänsä vastusta, mutta luettelee monta syytä siihen, miksi kuusta ei kannata torille istuttaa.
— Ensin tulee kysymys siitä, mihin puu sijoitettaisiin. Pitäisi olla hyvin tarkkana sen suhteen, ettei puu peitä torin laidan arvorakennuksia näkyvistä, Vuorinen sanoo.
Kuusta ei myöskään voi kaivaa mistä tahansa. Istutuspuut tulevat taimistojen kautta. Lisäksi elävän puun istuttaminen on aina riskipeliä. Torille pitäisi saada vähintään viisimetrinen kuusi, jotta se olisi alusta saakka edes jonkin näköinen.
— Suuri kuusi vaatii vähintään 25 kuutiota kasvualustaa. Nykyinen joulukuusen paikka ei siihen riitä. Vastaan saattaisivat tulla toriparkin rakenteetkin, Vuorinen luettelee.

Kuusta ei voi kaivaa mistä tahansa.Mikkeliläiset joutuisivat myös odottelemaan pitkään, ennen kuin torilla seisoisi edes vähän nykyistä siirtokuusta muistuttava ikivihreä. Istutuksen jälkeen puu voi totutella uuteen paikkaan pari—kolme vuotta, joiden aikana se ei kasva käytännössä lainkaan.
— Sen jälkeen kasvu voisi olla puolisen metriä vuodessa. Joten metrinkin kasvu veisi tuollaiset viitisen vuotta. Eikä siitä koskaan tiedä, minkä näköinen kuusesta sitten lopulta tulee, Vuorinen jatkaa.
Vuorisen mielestä vuotuinen kuusenhankinta kannattaakin säilyttää jo jouluperinteiden vuoksi.
— Onhan siinä vähän samaa henkeä kuin siinä, kun isä lähtee hankkimaan perheelleen kuusta, Vuorinen maalailee.

Tekninen johtaja Jouni Riihelä on samoilla linjoilla.
— Yksittäisiä esityksiä on tullut, mutta ei sen vakavampaa. Ei siihen istutukseen ole kovin suurta innostusta ollut. Ja on mietittävä sitäkin, mikä kaikki torille sopii pysyvästi, Riihelä toteaa.
— Nyt siellä oleva kuusi on 65-vuotias. Jokainen voi siitä päätellä, että istutuspuu olisi aika pitkään aika mitättömän näköinen siihen verrattuna, Riihelä jatkaa.