Mikkelin tilinpäätös ennakoi tuntuvaa alijäämää — Verotuloennuste on heikentynyt ja soteyhtymältä on tulossa lisälaskua

Mikkelin taloustilanne on saanut marraskuun kuluessa takaiskuja. Verotulokertymä on putoamassa merkittävästi Kuntaliiton ennusteeseen verrattuna. Otavan opistoa uhkaa lukio-opetuksen valtionosuuksien katoaminen.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunki joutuu arvioimaan uudelleen kuluvan vuoden verotulokertymänsä.
Mikkelin kaupunki joutuu arvioimaan uudelleen kuluvan vuoden verotulokertymänsä.


Mikkelin kaupungin talous uhkaa muodostua kuluvalta vuodelta merkittävästi alijäämäiseksi.
Uusimman ennusteen mukaan kaupunki tekee tänä vuonna 11,5 miljoonaa euroa alijäämäisen tilinpäätöksen.
Aiempi ennuste oli myös alijäämäinen, mutta olennaisesti kevyempi, sillä edelliskatsauksen mukaan alijäämä olisi jäänyt alle kahteen miljoonaan euroon.

Muuttuneen tilanteen syynä on useita tekijöitä, jotka ovat tulleet esille vasta nyt marraskuussa.
Iso tuloleikkaus johtuu Otavan opiston valtionosuusväännöstä, sillä opiston valtionosuuksien keskeytys ei ole vielä ratkennut.
Jos opiston lukiokoulutuksen valtionosuuksien tilitystä ei tule kaupungille, seurauksena on 2,7 miljoonan euron tulovaje.

Verotuloennuste vaihdellut

Kaupungin talouteen vaikuttaa myös sote-yhtymä Essoten tilanne. Essoten talousarvio on marraskuun alun tietojen mukaan ylittymässä 7–10 miljoonaa euroa.

Vajetta on näkyvissä myös tuloissa. Kuntaliiton viimeisin verotuloennuste osoittaa kaupungille noin 199 miljoonan euron verotulotilitystä, mikä on olennaisesti aiempia arvioita pienempi.
Vielä kesällä kaupunki arvioi verotulokertymäksi noin 206 miljoonaa euroa, mikä oli jopa enemmän kuin ensi vuoden talousarvion raami laski.
Viimeisin marraskuun alkupuolen tarkennus osoitti 2,5 miljoonan euron pudotusta. Kaikkiaan nykytilanne osoittaa 7,5 miljoonaa euroa pienempää verokertymää kesän arviointiin verrattuna.
Summa vastaa Mikkelissä yhtä kuntaveroprosenttia. Jos tilanne toteutuu tällaisena, kaupungin kumulatiivinen ylijäämä purkautuu kerralla.

Budjettikäsittely jatkuu

Kaupunginhallitus aloitti maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarvion käsittelyn ja tarkasteli samalla kuluvan vuoden tilinpäätösennustetta.
Hallitus ei lyönyt myöhään maanantai-iltaan venyneessä kokouksessaan ensi vuoden talousarviota vielä lukkoon, vaan jatkaa budjettikäsittelyä tiistaina. Samoin siirtyy kuluvan vuoden talouskatsauksen ja määrärahaesitysten käsittely.

Talousjohdon mukaan tarve on lähes kuuden miljoonan euron lisälainoitukseen.

Valtuuston arvioitavaksi on tulossa useita kuluvan vuoden budjetin käyttötalouden ja investointiosan muutoksia sekä määrärahojen ylityksiä.
Konserni- ja elinvoimapalvelujen tuet ja avustukset alittuvat 2,7 miljoonaa euroa. Käyttöomaisuuden myyntivoitot jäävät lähes miljoonan alle arvion.
Mikkeli on varannut Essoten palveluostoihin 180 miljoonaa euroa. Kuntayhtymän budjettiylitys tietää kaupungille neljän miljoonan euron lisälaskua.

Valtuusto joutuu ottamaan kantaa myös lisävelanottoon. Talousjohdon mukaan tarve on lähes kuuden miljoonan euron lisälainoitukseen.