Essote aloitti seksuaalineuvonnan Mikkelin keskussairaalassa — Yhteiskunnan muuttuminen avoimemmaksi näkyy vastaanotolla

Entistä parempaa apua halutaan tarjota esimerkiksi iäkkäille, vammaisille, seksuaalivähemmistöille ja syöpäsairaille.

Mari Koukkula

Seksuaalineuvojan vastaanotolle tullaan hoitajan tai lääkärin ohjaamina. Arkistokuva. 

Essote on aloittanut Mikkelin keskussairaalassa seksuaalineuvonnan vastaanoton.  Vastaanotto toimii keskiviikkoisin äitiyspoliklinikan tiloissa toisessa kerroksessa.

Neuvontaa annetaan seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. 

Essoten terveyspalvelujen ylihoitajan Heidi Häkkisen mukaan Essotella ei ole viime aikoina ollut tarjolla seksuaalineuvonnan palveluita eikä sujuvaa konsultaatiomallia. Neuvonnan tarve on tullut esiin sekä ammattilaisilta että asiakkailta.

- Yhteiskunta on myös muuttunut avoimempaan suuntaa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Lisäksi seksuaalivähemmistöt tuovat ammattilaiset uudenlaisten kysymyksien ääreen, Häkkinen kertoo.

Uudelle seksuaalineuvonnan vastaanotolle tullaan joko hoitajan tai lääkärin ohjaamina. Vastaanotto auttaa muun muassa silloin, jos asiakkaalla on kysyttävää tai ajatuksia vanhenemiseen tai vammaisuuteen liittyvistä asioista.

Neuvonta on oikea paikka myös silloin, jos ihminen haluaa kysyä seksuaalisuuden ja sukupuolikokemusten moninaisuudesta, yhdyntäongelmista tai -kivusta tai esimerkiksi syöpähoitoihin liittyvistä ongelmista.

Tarve neuvontaan voi ilmetä esimerkiksi vastaanottokäynnillä, kouluterveydenhuollossa, osastojaksolla sekä synnytyksen tai leikkauksen yhteydessä. 

- Seksuaalineuvonnan vastaanotolle tuloon riittävät uteliaisuus, hämmennys tai muut seksuaalisuuteen liittyvät mieltä painavat asiat, Häkkinen kuvailee.

Hoitajat kiinnostuneet ja kouluttautuneet

Essote ja sen edeltäjä Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ovat pystyneet palvelemaan seksuaaliasioissa vaihtelevasti. Vuonna 2015 tehdyn kartoituksen mukaan henkilökunnalla ei tuolloin ollut Etelä-Savossa riittävästi osaamista ottaa seksuaalisuuteen liittyviä asioita puheeksi asiakkaiden kanssa.

- Seksuaalineuvonta on osa peruspalveluita ja neuvontaa annetaan esimerkiksi kouluterveydenhuollossa terveydenhoitajakäynnin yhteydessä. Tulee kuitenkin huomioida, että seksuaaliterveys koskettaa kaikkia ikäryhmiä, myös ikäihmisiä, Häkkinen muistuttaa. 

Nyt Essotessa on aihepiiristä kiinnostuneita, seksuaalineuvojiksi kouluttautuneita hoitajia aloittamassa vastaanottotoimintaa sekä ohjaamassa muita ammattilaisia seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Seksuaalineuvontaa antavat kätilöt Katja Mattila ja Noora Vahvaselkä-Lahtinen, kouluterveydenhoitaja Kaarina Kiri ja vanhus-ja vammaispalvelujen sairaanhoitaja Ida-Sofia Paavilainen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet