Martti Talvelan oppilas kansakoulusta kertoo, miten tupakanpoltosta rangaistiin – Seminaari kokosi yhteen asiantuntijoita, musiikinystäviä ja Talvelan oppilaita

Martti Talvela -seminaari: Oopperataloilla on varastoissaan ennen julkaisemattomia livetallenteita. Talvelan esiintymisjännitys hipoi kuolemanpelkoa

Vesa Vuorela

Martti Talvela oli Vesa Lampisen opettajana kansakoulussa.
Martti Talvela oli Vesa Lampisen opettajana kansakoulussa.

Tapani Lampinen oli aloittamassa neljättä luokkaa Anttolan Yliveden kansakoulussa syksyllä 1957. Uudesta opettajasta Martti Talvelasta ei ollut muuta tietoa kuin se, että hän on nyrkkeilyn nuorten suomenmestari.

Yli kaksimetrinen miesopettaja soitti kelloa, ja pikku oppilaat kipittivät riveihin.

— Martti kysyi, pelottaako teitä? Sitten hän sanoi, että häntä ainakin pelottaa. Näin hän sai meidän jännityksen laukeamaan.

Talvela oli juuri opettajanseminaarista valmistunut ja vasta 22-vuotias.

Tuon koulupäivän muisto tuli Lampiselle mieleen, kun pianotaiteilija Eero Heinonen kertoi Martti Talvela -seminaarissa Talvelan jännittäneen voimakkaasti aina ennen esiintymisiä.

Ajan tavan mukaan Talvela piti luokassaan tiukkaa kuria. Menetelmät olivat erilaiset kuin nykyään.

Vesa Vuorela

Mikkelin musiikkijuhlien järjestämässä seminaarissa Martti Talvelasta taiteilijana kertoivat  tietokirjailija Pekka Hako, musiikkitoimittaja Outi Paananen, pianotaiteilija Eero Heinonen, ja oopperalaulaja Petteri Salomaa.
Mikkelin musiikkijuhlien järjestämässä seminaarissa Martti Talvelasta taiteilijana kertoivat tietokirjailija Pekka Hako, musiikkitoimittaja Outi Paananen, pianotaiteilija Eero Heinonen, ja oopperalaulaja Petteri Salomaa.

— Pari poikaa oli polttanut tupakkaa. Martti pani pojat ostamaan askit vihreää Norttia kyläkaupasta. Poikien oli poltettava tupakat ketjussa opettajan asunnon puolella, ja Martti kävi aina välillä katsomassa, että pojat varmasti polttivat.

Opettajan laulutausta ei ollut tiedossa, mutta joitakin maistiaisia siitä kyläläiset saivat. Lampinen oli vanhempiensa mukana kylän maamiesseuran kokouksessa ja opettaja oli siellä, niin kuin siihen aikaan oli tapana.

— Martti kysyi, voisiko hän lauloo hyräyttöö. Sitä en muista, mitä hän lauloi.

Myöhemmin opettaja-koululainen suhde muuttui tuttavuudeksi, kun Talvela rakensi kylälle kesämökin perheelleen.

— Juttua riitti aina. Martti oli kansanmies loppuun asti.

Lampista oli sunnuntaiksi pyydetty toimitsijaksi Mikkeli-juoksu -tapahtumaan, mutta tällä kerralla hän ei ollut mukana tapahtuman alussa.

— Sanoin, nyt on niin tärkeä seminaari, että se ajaa edelle.

Jännitys hipoi kuolemanpelkoa

Antti Varonen

Pianotaiteilija Eero Heinonen ja Talvela aloittivat yhteistyön vuonna 1977. Heinonen lumoutui äänestä jo ensimmäisissä harjoituksissa.
Pianotaiteilija Eero Heinonen ja Talvela aloittivat yhteistyön vuonna 1977. Heinonen lumoutui äänestä jo ensimmäisissä harjoituksissa.

Pianotaiteilija Eero Heinonen yllättyi siitä, kuinka voimakkaasti Martti Talvela jännitti aina ennen esiintymistään.

Kun kaksikko alkoi esittää runoon sävellettyjä liedejä 1970-luvun lopulla, Talvela oli jo esiintynyt kansainvälisillä näyttämöillä.

— Jännitys muistutti kuolemanpelkoa.

Heinosen näkemyksen mukaan voimakkaan etukäteisjännityksen avulla Talvela saattoi esitystilanteessa unohtaa oman itsensä ja keskittyä täysin esitykseen.

Talvela pystyi suhtautumaan humoristisesti jännittämiseensä. Juuri ennen esitystä hän saattoi sanoa Heinoselle: ”Kuule me teemme vain parhaamme ja se ei ole vähän.”

Mikä on synkooppi?

Heinonen ei aina tunnistanut Talvelan huumoria.

— Kerran ehdotin, että synkooppi voisi olla pitempi. Hän kysyi, mikä synkooppi on. Minä aloin kertoa. Hän keskeytti huvittuneena ja sanoi, että hän lauloi Wagnerin synkooppeja, kun minä olin vielä kehdossa.

Talvela oli tullut musiikkiuralle opettajanseminaarin innostamana. Varsinaiset muodolliset musiikinopinnot eivät olleet laajoja.

— Hän ei ollut opetellut pianonsoittoa, eikä paljon teoriaa. Hän tiesi, että tarvitsi pianistia kappaleiden oppimiseen.

Nämä puutteensa Talvela osasi kääntää vahvuudeksi.

— Hänellä ei ollut tradition painolastia. Suoruus ja sisäinen rehellisyys olivat hänen voimansa. Hän luotti intuitioon, mutta se tapahtui aina teosta kunnioittaen. ¨

Oopperoiden livetallenteita luvassa

Vesa Vuorela, Vesa Vuorela

Musiikkitoimittaja Outi Paananen joutui ajamaan tien sivuun, kun autoradiosta kuului Martti Talvelan esittämä kappale. Jumalainen ääni pysäyttää teknisesti vaatimattomassakin äänentoistossa.
Musiikkitoimittaja Outi Paananen joutui ajamaan tien sivuun, kun autoradiosta kuului Martti Talvelan esittämä kappale. Jumalainen ääni pysäyttää teknisesti vaatimattomassakin äänentoistossa.

Musiikkitoimittaja Outi Paananen uskoo, että Martti Talvelan laulun ystävät saavat tulevaisuudessa kuunneltavakseen ennen julkaisemattomia äänitteitä.

— Suuret oopperatalo ovat tallentaneet esityksiä. Niitä voidaan julkaista vapaammin silloin, kun tallentamisesta on kulunut 70 vuotta.

On mahdollista, että tekijänoikeuksista saadaan tehtyä sopimus jo ennen 70 vuoden aikarajan täyttymistä. Talvelan uran ensimmäiset oopperatallenteet ovat 1960-luvulta.

— Erityisesti odotan kuulevani Metropolitanin Boris Godunovin.

Talvelan oopperalevyt ovat enimmäkseen studioäänityksiä, ja live-taltiointeja on vähemmän.

Paanasen mielestä liveäänitykset tekevät enemmän oikeutta Talvelalle.

— Hän oli ennen muuta näyttämötaiteilija, ja hänen ilmaisunsa välittyy liveäänityksistä, vaikka lavavaikutelmaa ei näkisikään.

Suuri suomalainen

Talvelan äänenlaatu toimi Paanasen mukaan hyvin myös tallenteilla. Jotkut lauluäänet kadottavat äänityksessä enemmän ominaislaadustaan.

— Onhan Talvelan ääni tallenteillakin järkyttävän kaunis.

Paananen kuunteli kaikki saatavilla olevat Talvela-tallenteet, kun teki Yleen Suuria suomalaisia laulajia -ohjelmasarjan. Tämän 10-osaisen sarjan päätösjakso kertoo Talvelasta, ja se esitetään 10. heinäkuuta. Sen jälkeen se on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Mikkelin musiikkijuhlien järjestämässä seminaarissa Martti Talvelasta taiteilijana kertoivat musiikkitoimittaja Outi Paananen, pianotaiteilija Eero Heinonen, tietokirjailija Pekka Hako ja oopperalaulaja Petteri Salomaa.

Tilaisuuden juonsi eläkkeelle jäävä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.