Luonto ja lähiruoka ovat matkailun valttikortteja Etelä-Savossa — Palveluiden ostamisen ja liikkumisen pitäisi olla helpompaa

Turistit haluavat myös kokea aitoja ja paikallisia elämyksiä. Mökkeily, kalastaminen ja marjastus kiinnostavat.

Marita Waenerberg

Luonto ja lähiruoka ovat matkailun valttikortteja Etelä-Savossa — Palveluiden ostamisen ja liikkumisen pitäisi olla helpompaa

Heinä-elokuun vaihde on kuuminta turistisesonkia, kun suomalaiset vielä mökkeilevät ja keskieurooppalaistenkin lomat ovat alkaneet.
Savonlinnan kautta kuljetaan yhä vanhoihin tuttuihin kohteisiin, kuten Olavinlinnaan, Linnansaaren kansallispuistoon ja Punkaharjuun, Mikkelistä puolestaan Kenkäveroon, Kyyhkylän kartanoon ja Tertin kartanoon.

Etelä-Savoon tullaan Saimaan ja puhtaan luonnon vuoksi, mutta myös ruokamatkailukohteena seutu on lyönyt läpi muutaman viime vuoden aikana.
—  Nyt on jo ihmisiä, jotka selkeästi matkustavat ruokaelämysten perässä, kertoo Sahanlahti resortsin emäntä Jaana Kuivalainen.

Lisäksi lomalta halutaan aktiivisuutta sekä aitouden tuntua paikallisten kohtaamisen kautta.
— Esimerkiksi melonta ja suppailu on nyt suosittua, savonlinnalainen matkailuyrittäjä Janne Leinonen sanoo.
— Monelle ulkomaalaiselle olisi elämys päästä vaikka kalalle tai marjaan suomalaisen kanssa, Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen vinkkaa.

Matkailun seuraavat kehityskohteet alueella liittyvät palvelujen ostamiseen ja liikenteeseen.
Janne Leinosen mukaan ulkomaalaisten on vaikeaa löytää eri palveluvaihtoehtoja ilman perusteellista taustatyötä ja kuntien tuntemista.
— Alueelle kaivattaisiin hieman lisää yhtenäisyyttä. Koko Saimaan alueen voisi tietyllä tapaa niputtaa yhteen kuin yhdeksi matkakohteeksi, jonka palveluja asiakas voisi etsiä yhdestä paikkaa ja ostaa vaikkapa valmiina paketteina, Leinonen ehdottaa.

Hän myös lisää, että yksityisten mökkien vuokraamiseen voisi etsiä helpompia väyliä. Moni ulkomaalainen olisi kiinnostunut kokeilemaan autenttista suomalaista mökkielämää.

Myös Maisa Häkkinen hyödyntäisi yhteistyön voimaa alueen matkailun kehittämisessä. Etelä-Savon liikenneyhteydet voivat olla monelle liikkumista jarruttava tekijä, sillä kaikki eivät halua vuokrata autoa.
— Liikkumisen pitäisi olla helpompaa. Hieman on ollutkin puhetta jonkinlaisesta hop-on hop-off -bussista, joka kiertäisi vaikka Mikkeli-Puumala-Savonlinna-Punkaharju-Juva -reittiä, ja jonka kyydissä pääsisi tutustumaan seudun parhaisiin paloihin, Häkkinen kertoo.

Laura Pylvänäinen