Mikkelin keskussairaalan osastolla 26 taas uusi vierailurajoitus — Nyt syynä on influenssa A, keväällä riivasivat noro ja influenssa B

Taudin leviämiseen osaston sisällä on vaikuttanut se, että osa sairastuneista on muistisairaita. "He kulkevat osaston tiloissa jossain määrin rajoittamatta."

Tuija Pauhu

Influenssan tyypillisiin oireisiin kuuluu muun muassa korkea kuume.

Mikkelin keskussairaalan akuuttiosastolle 26 annettiin vierailurajoitus maanantaihin 21. toukokuuta saakka. Syynä on osaston sisäinen uusi influenssa-aalto.

Tällä hetkellä varmistettuja influenssatapauksia on osastolla yhdeksän, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Sakari Vuorinen.

Taudin leviämiseen vaikuttaa se, että sairastuneista osa on muistisairaita.

— He kulkevat osaston tiloissa jossain määrin rajoittamatta, eli heitä ei voi sitoa paikalleen. Tästä johtuen on tapahtunut leviämistä, Vuorinen kertoo.

Vierailurajoituksella sairaala yrittää ehkäistä omaisia tuomasta lisää tartuntoja osastolle. Toisaalta sillä pyritään suojelemaan sairastumiselta myös potilaiden läheisiä, jotka monesti ovat itsekin perussairaita.

Osaston potilaista suuri osa on korkeassa iässä. Osastolla on myös leikattuja potilaita kuntoutuksessa, ja muun muassa saattohoitopotilaita.

— Kyllä tällainen epidemia levitessään voi olla kohtalokas tuollaisella osastolla, Vuorinen myöntää.

Hänen tietojensa mukaan influenssa-aalto ei ole toistaiseksi vienyt kenenkään osasto 26:n potilaan henkeä.

Koko Essotessa parikymmentä kuollut

Koko Essoten noin 100 000 asukasta kattavalla alueella tämän vuoden influenssaan on Vuorisen mukaan menehtynyt parikymmentä henkeä.

Viime marraskuun lopulla alkanut epidemia jatkuu vieläkin, vaikka sää on ehtinyt muuttua helteiseksi. Tapausmäärät kuitenkin vähenevät koko ajan, Vuorinen kertoo.

Sairaalan muilla osastoilla on tällä hetkellä yksittäisiä influenssapotilaita, mutta yhtä isossa laajuudessa tautia ei esiinny muualla kuin osastolla 26.

Osasto 26:n vierailuja on tänä vuonna rajoitettu aiemminkin. Aiemmin keväällä vaivasi ensin influenssa B, sitten ilmaantui norovirus.

— Uusin revohka liittyy influenssa A:han.

Henkilökunnalle epidemiasta johtuva työtaakka on ollut iso.
— Toivon, että he jaksavat, Vuorinen sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet