Mistä Hirvensalmen sunnuntainen mysteeripamaus johtui? Ikkunat helisemään saanut ääni herättää ihmetystä

Myöhään sunnuntai-iltana havaitulle pamaukselle ei ole löytynyt syytä. Ääni havaittiin Hirvensalmen keskustassa ja Kissakoskella.

Onni Ojala

Etelä-Savon pelastuslaitos etsi syytä äänelle, mutta mitään ei löytynyt.
Etelä-Savon pelastuslaitos etsi syytä äänelle, mutta mitään ei löytynyt.

Hirvensalmen keskustan ja Kissakoskella havaittiin sunnuntai-iltana voimakas ääni, joka tuntui talojen rakenteissa asti ja sai ikkunat helähtämään.

Kukaan ei ole ilmoittanut, että mitään olisi mennyt rikki, mutta räjähdys havaittiin laajalla alueella.

Räjähdyksen tai pamauksen syy on tällä hetkellä täysi mysteeri, Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jarno Laikola kertoo.

— Epävirallisten tietojen perusteella ääni on havaittu jopa kymmenen kilometrin päässä Liekuneen järven pohjoispäässä, Laikola kertoo.

Etsinnöistä huolimatta aihetta räjähdykselle ei löydetty. Pelastuslaitos tarkisti kaikki todennäköiset paikat, joista voimakas ääni olisi voinut syntyä.

Hälytys räjähdyksestä tuli sunnuntaina noin kello 22.46.

— Kaikki vaikutti olevan kunnossa. Hätäkeskukseen ei ole tullut ilmoituksia, että mitään onnettomuutta olisi tapahtunut. Yritimme kääntää kaikki mahdolliset kivet. Kysyimme myös muilta viranomaisilta tietoja, sanoo Laikola.

Kissakosken alue on haravoitu mahdollisimman hyvin, mutta syytä äänelle on vaikea löytää. Epävirallisia havaintoja tuli laajalta alueelta.

— Jos jollakin tietoa asiasta on, olisi mielenkiintoista tietää, mistä tämä on johtunut. Meidän keinoillamme emme löytäneet syytä, Laikola kertoo.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on, että ääni ei ollut ihmisen aiheuttama, vaan se johtui esimerkiksi maahan pudonneesta meteoriitista.

— Odotamme lisää ilmoituksia asian tiimoilta, sanoo Laikola.