Katso kuvat Juvan pässinäyttelystä: Fortune valloitti lavaesiintymisellään — pässit huutokaupattiin näyttelyn päätteeksi

Pitkäjänteinen jalostustyö on tuottanut tulosta.

Jaakko Avikainen

Katso kuvat Juvan pässinäyttelystä: Fortune valloitti lavaesiintymisellään — pässit huutokaupattiin näyttelyn päätteeksi

Juvan pässinäyttelyssä suffolk-pässi Fortune osoitti käytöksellään heti alusta asti, että tässä on tämän kisan voittaja.
Nuori pässipoika teki itsevarmalla lavaesiintymisellään ja kauniilla liikkeillään vaikutuksen sekä tuomeristoon että yleisöön.
Tyynen rauhallisesti se antoi englantilaistuomareiden Ruuth ja Lycy Steelin katsoa hampaat ja kokeilla tuuhean villan alla piilossa olevat lihakset.
Kun on kyse pässeistä, kiinnittävät tuomarit enemmän huomiota arvioitavan yksilön takapäähän kuin etupäähän. Fortunen takapuolen pyöreä muoto miellytti tuomareita ja pässin elämäntehtävän kannalta tärkeimmät asiat eli kivekset olivat juuri oikean kokoiset ja kiinteät.

Näyttelyn jälkeen järjestetyssä pässihuutokaupassa Juha ja Hannele Moisanderin lampolassa Orimattilassa kasvanut Fortune siirtyi 650 euron hintaan Rantasalmelle Putkisalon kartanon lampolaan jatkamaan sukua.
Huutokaupassa korkein summa maksettiin suomenlammaspässi Parikan Kunkusta. Hinta nousi 870 euroon.
— Ihan kaikki pässit eivät menneet kaupaksi, mutta yllättävän hyvin kauppa kävi, ja pässeistä saatiin hyvä keskihinta, toteaa lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelä Proagria Etelä-Savosta.

Proagrian Katras-hankkeen järjestämässä näyttelyssä ja huutokaupassa oli mukana pässejä 29 tilalta. Edustettuina näyttelyssä olivat suomalaisten lammasrotujen suomenlampaan ja kainuunharmaksisen lisäksi englantilaiset dorsetit, oxford downit ja suffolkit.
Valtakunnallinen pässinäyttely ja -huutokauppa on osa lampureiden koulutusta.
— Tämä näyttely on selkeä osoitus siitä, että lammastiloilla on opiskeltu ja tehty paljon työtä jalostuksen, ruokinnan ja hoidon kehittämiseksi. Se näkyy alueella hyvänä eläinaineksena ja sen tuloksina, Heltelä kehuu.

Jaakko Avikainen

Jaakko Avikainen

Arja Reinikainen

Arja Reinikainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.