Ystävät pyysivät Riitta-Leena Jantusta "vähän oppaaksi", mutta siitä seurasikin enemmän — Oppaalle esitetään joskus erikoisiakin pyyntöjä

Jantusen alueeseen kuuluvat Mikkelin lisäksi Savonlinna, Imatra ja Lappeenranta.

Mari Koukkula

Opas Riitta-Leena Jantunen tekee opastuksia eri teemoilla. Yksi suosituimmista teemoista on Mikkelin tori 360 astetta. 
Opas Riitta-Leena Jantunen tekee opastuksia eri teemoilla. Yksi suosituimmista teemoista on Mikkelin tori 360 astetta. 

Opas Riitta-Leena Jantunen, kuinka päädyit alalle?

— Ystävät ja puolitutut pyytelivät aikoinaan minua ”vähän oppaaksi” kaupungille. Päätin, että oikeastaan voisin toimia vähän enemmänkin oppaana ja päädyin vuonna 1990 opaskursseille. Vähän kerrallaan reviirini laajeni kaupungista laajemmalle alueelle, ja nykyisin toimin Mikkelin kaupungin ja eteläisen Saimaan alueen oppaana. Alueeseeni kuuluvat Mikkelin lisäksi Savonlinna, Imatra ja Lappeenranta.

Onko oppaan työ kokoaikaista ja ympärivuotista työtä?

— Työ on kyllä ympärivuotista, mutta ei suinkaan päätyö vaan harrastus, josta saan vähän rahallistakin korvausta. Kesä on tietenkin kiireisintä aikaa, mutta opastuksia on kyllä kaikkina vuodenaikoina.

— Pari vuotta sitten vedin heti vuodenvaihteen jälkeen kävelyopastuksia Mikkelin keskustassa eri teemoilla, kuten Mikkelin tori 360-astetta, arkkienkeli Mikaelin Mikkeli ja päämajakaupunki Mikkeli. Opastukset osoittautuivat yllättävän suosituiksi. Ensimmäisellä kerralla opastettavia oli melkein sata. Kun tulin kotiin, mieheni totesi, että taitaa tulla hiljainen ilta. Kun käytössä ei ollut mikrofonia, jouduin puhumaan niin lujaa, että ääni meni.

— Yleensä jos kierroksella on parikymmentä osallistujaa, voi olla tyytyväinen. Keikkoja on tasaisesti arkipäivisin, mutta usein myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Miten opaspalvelu toimii?

— Opastukset sovitaan Mikkelin oppaat ry:n kautta. Meitä on kaikkiaan parikymmentä opasta ja meillä on vähän kaikilla jokin oma erityisalamme. Minun ominta alaani on maaseudun yrittäjyyteen liittyvät asiat, jotka tulivat tutuiksi toimiessani noin 40 vuotta Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajan Mikkelissä.

Mitkä erityistaidot ovat tarpeen oppaan työssä?

— Hyvää muistia tarvitaan, sillä oppaan ammattitaitoon kuuluu, että muistaa, mitä puhuu ilman lunttilappua. Hyvä ulosanti on eduksi ja taito kertoa asiasta niin, että kuulijoiden mielenkiinto säilyy. Myös joustavuutta tarvitaan. Oppaalle esitetään joskus erikoisia pyyntöjä, kuten opastettua kierrosta savon murteella tai hauskaa savolaista opastusta.

Mikä on parasta työssäsi?
— Tässä työssä on aivan pakko seurata, mitä kaupungissa ja lähiympäristössä tapahtuu. Ryhmät ovat yleensä vastaanottavaisia ja kun lomalla ovat, ovat myös hyvällä tuulella.

Juttu on julkaistu Keskiviikko-liitteessä Tekijä-sarjassa.