Soldiers of Odin aloitti katupartioinnin Mikkelissä - poliisi tyrmää toiminnan

Järjestö kertoo Facebook-sivuillaan hakevansa kaduille ”rauhaa ja turvallisuutta”.

Katupartio kulki keskiviikkona Mikkelin kaduilla. Kuvakaappaus Support Soldiers of Odin Ry Mikkeli -ryhmittymän Facebook-sivuilta.
Katupartio kulki keskiviikkona Mikkelin kaduilla. Kuvakaappaus Support Soldiers of Odin Ry Mikkeli -ryhmittymän Facebook-sivuilta.

Katupartioliike Soldiers of Odin on aloittanut toiminnan Mikkelissä. Järjestö kertoo Facebook-sivuillaan hakevansa kaduille ”rauhaa ja turvallisuutta”.

Järjestön mielestä rauhanomaiselle katupartioinnille on tilaus, sillä poliisien resursseja on viime aikoina leikattu.

Järjestön toimintaa on syntynyt eri puolille Suomea erityisesti niille paikkakunnille, jonne on perustettu vastaanottokeskuksia. Emoyhdistys on rekisteröity Kemiin.

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo, ettei toiminnalle ole Suomessa ja Mikkelissä tarvetta.
— Poliisi ei heitä tarvitse, eivätkä kansalaiset heitä kaduille halua. Pilottitakkiset ja koirien kanssa kulkeneet partiot ovat herättäneet eri kaupungeissa pelonsekaisia tunteita, Korhonen toteaa.

Poliisin tietojen mukaan järjestöllä on Itä-Suomessa toimintaa ainakin kuudella paikkakunnalla. Partioita on tavattu viime kuukausina Joensuussa, Kuopiossa, Savonlinnassa, Suonenjoella ja Siilinjärvellä.

Iisalmessa jäsenille ehdittiin hankkia järjestön logoilla varustetut vaatteet, mutta toiminta hiipui kaupungin vastaanottokeskuksen loppuessa, poliisista kerrotaan.
— Katupartiotoiminta on tuomittu myös valtionjohdosta käsin. Terävämmät henkilöt vetäisivät tästä johtopäätökset ja lopettaisivat, Korhonen sanoo.

Järjestö on ilmoittanut perustavansa toimintansa liikkumisvapauden lisäksi yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämiseen.
— Lainlaatija ei ole säätänyt lakia yleisestä kiinniotto-oikeudesta tällaiseen tarkoitukseen. Suomessa monopoli yleisen järjestyksen pidosta on poliisilla, emmekä tarvitse tällaisia porukoita järjestystä ylläpitämään, Korhonen vastaa.

Poliisin mielestä kyseenalaisinta toiminnassa on se, että järjestön katupartiointi kohdistuu erityisesti ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin.
— Lainvastaisesta toiminnasta ei ole toistaiseksi tietoa. Toiminta on kuitenkin hyvin lähellä vainoamisen tunnusmerkistöä, jos he lähtevät seuraamaan turvapaikanhakijoita ja ulkomaalaisia ihmisiä, Korhonen muistuttaa.

Jutun kommentointi suljettu 3.3.2016 18.55.

Lasse Laitinen