Pieksämäen Montolan kaivoksen sukelluskielto puretaan

Toimintaa valvomaan on perustettu uusi yhdistys Pieksämäelle.

Tanja Rihu

Sukelluskielto on ollut voimassa Montolan entisessä kalkkikaivoksessa vuodesta 2004 lähtien. Kuva kesältä 2014.

Yli kymmenen vuotta voimassa ollut sukelluskielto Montolan entisessä kalkkikaivoksessa Pieksämäellä on päättymässä. Keski-Savon terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilainen esittää ensi viikolla kokoontuvalle ympäristölautakunnalle kiellon purkamista, koska tilanne on muuttunut.

Ratkaisevinta on se, ettei Pieksämäen Vesi ota enää talousvettä louhoksesta. Uudesta tilanteesta on neuvoteltu sukeltajien kanssa. Rajoituksena on, ettei kaivoskuilussa olevan vesiputken alueella sukelleta. Putki on siltä varalta, että käytössä olevaan vesijärjestelmään tulee jostain syystä häiriö, ja verkostoon tarvitaan varavettä.

Sukelluskielto on ollut voimassa vuodesta 2004 lähtien. Sukeltajat eivät kuitenkaan ole sitä täysin noudattaneet. Kiellon aikana kaivoksessa on tapahtunut kaksi kuolemaan johtanutta sukellusonnettomuutta, toinen vuonna 2008 ja toinen vuonna 2013.

Toimintaa varten on Pieksämäelle perustettu uusi yhdistys niemeltään Montolan Kaivossukeltajat. Yhdistyksen taustalla ovat sukellusseurat Pieksämäen lisäksi Mikkelistä, Savonlinnasta, Varkaudesta, Kuopiosta ja Jyväskylästä.

-Toimintaa kiellon purkamisen jälkeen tullaan järjestämään tapahtumien kautta. Varaukset tapahtuvat internetin kautta. Samanaikaisesti kaivoksessa voi sukeltaa kaksi kuuden hengen ryhmää, joten enimmillään sukeltajien määrä on kaksitoista, selvittää Pieksämäen urheilusukeltajien puheenjohtaja Petri Hänninen.

Elina Keskitalo