Mikkeliläinen mies raivostui, kun sauna ei ollut lämmin – Tunkeutui asuntoon ja hakkasi iäkästä pariskuntaa pesäpallomailalla

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kolmekymppisen miehen puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Arkisto/Sirkku Aalto

Etelä-Savon käräoikeuden käsittelemä tapaus sattui lokakuussa 2018. Kuvituskuva.
Etelä-Savon käräoikeuden käsittelemä tapaus sattui lokakuussa 2018. Kuvituskuva.

Lämmittämätön sauna nostatti kolmekymppisessä miehessä pahanpäiväisen raivon Mikkelissä lokakuussa 2018.

Mies syytti saunan lämmittämättä jättämisestä iäkästä pariskuntaa ja meni pariskunnan kotiovelle selvittämään asiaa. Pariskunnan mies keskusteli hetken raivoajan kanssa, mutta sulki sitten oven.

Sen jälkeen käynnistyi väkivaltainen tapahtumasarja, jota Etelä-Savon käräjäoikeus käsitteli joulukuun loppupuolella.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies rikkoi pesäpallomailalla pariskunnan ulko-oven ikkunan ja meni sisälle asuntoon. Aikansa huudettuaan ja tappamisella uhkailtuaan mies alkoi pahoinpidellä asukkaita.

Käräjäoikeuden mukaan mies löi pariskunnan naista pesäpallomailalla lukuisia kertoja ainakin käsiin ja selkään. Lyöntien seurauksena naiselle aiheutui muun muassa kyynärvarren murtuma. Pariskunnan mieskin sai osakseen useamman mailaniskun.

Tunkeutuja myös hakkasi palasiksi asunnon pöytäpuhelimen, jotta apua ei pystyttäisi soittamaan. Raivoaja rikkoi lisäksi cd-soittimen.

Lopulta pariskunnan nainen pääsi asunnon taka-ovesta karkuun ja sai hälytettyä kännykällä apua.

Pariskunnan naisen mukaan hänellä ja asuntoon tunkeutuneella miehellä ei ollut koskaan ollut mitään riitaa. Nainen kertoi ainoastaan joskus huomauttaneensa miestä yöllisestä autoilusta.

Pahoinpitelijä väitti olleensa sauna-asiasta alkaneiden tapahtumien aikaan jonkinlaisessa sekavuustilassa. Hän ei kuitenkaan halunnut mielentilatutkimukseen, eikä käräjäoikeus häntä siihen määrännyt.

Oikeus: Ei lyönyt täydellä voimalla

Käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen törkeään kotirauhan rikkomiseen ja kahteen pahoinpitelyyn.

Oikeuden mukaan teko oli lajissaan vakava, mutta toisaalta mies ei ollut ilmeisesti lyönyt mailalla ”täydellä voimalla”. Näin oikeus arvioi olosuhteisiin nähden varsin vähäisiksi jääneiden vammojen perusteella.

Käräjäoikeus langetti miehelle puolitoista vuotta ehdollista vankeutta sekä lisäksi 40 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Vankeusrangaistuksen ehdollisuuteen vaikutti se, että miehen rikosrekisterissä oli aiemmin vain yksi merkintä.

Mies myös tuomittiin maksamaan pariskunnalle erilaisia korvauksia lähes 8 000 euroa.

Huumeselitys ei mennyt läpi

Käräjäoikeuden joulukuussa antamaan tuomioon liitettiin mukaan huumausainerikos, josta mies kärähti aiemmin syksyllä 2018. Lievänsorttinen huumausainerikos ei kuitenkaan käytännössä vaikuttanut miehen kokonaistuomioon.

Miehen kotoa oli löydetty kaksi kannabiskasvia. Mies kiisti kasvattavansa niistä huumausainetta, vaan väitti niiden olevan pelkkiä koristekasveja. Hän oli myös sitä mieltä, etteivät kasvit ole edes hänen omaisuuttaan. Käräjäoikeus ei selitykseen uskonut.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen, koska siitä ei valitettu hovioikeuteen.