Attendo haluaa ostaa Hirvensalmelta terveyskeskuksen ja vanhusten palvelukodin — kunnanjohtaja suhtautuu kiinnostuksella

Hirvensalmen luottamusjohto käsittelee Attendon esitystä seuraavassa kokouksessaan. Kunnan virkamiesjohdon mukana terveysjätin tarjous tuntuu kiinnostavalta. Yhtiön esitys poistaisi kunnalta miljoonatason sote-remontit.

Mari Koukkula

Attendon kiinteistökauppatarjous koskee Hirvensalmen terveyskeskusta, palvelutaloa ja palveluasumisen yksikköä. Yhtiö on valmis rakentamaan uuden sote-keskuksen.
Attendon kiinteistökauppatarjous koskee Hirvensalmen terveyskeskusta, palvelutaloa ja palveluasumisen yksikköä. Yhtiö on valmis rakentamaan uuden sote-keskuksen.


Terveydenhuollon ja hoivapalvelujen valtakunnallinen yritys Attendo Oy on valmis ostamaan Hirvensalmen kunnan sosiaali- ja terveystoimen kiinteistöt ja perustamaan kuntaan uuden sote-keskuksen.
Yhtiö on lähestynyt kuntaa ja valmistautuu tekemään tarjouksen. Hirvensalmen kunta ei ole vielä vastannut Attendolle mitään. Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.
Attendo ehdottaa kunnalle, että Hirvensalmi luovuttaisi yhtiölle kauppahintaa vastaan kunnan palvelukeskuksen ja asumispalveluja tarjoavan Heikinkodin kiinteistöt.
Yhtiö lupautuisi rakentamaan nykyaikaisen hoivakodin ja toteuttaisi niin sanotun sote-keskuksen. Attendo lupaa tuottaa kunnalle vallitsevan lainsäädännön mukaiset palvelut mahdollisimman laajasti.

Hirvensalmi on tällä hetkellä osa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymää Essotea.
Essote vastaa terveys- ja hoivapalveluista. Sote-kiinteistöt ovat kunnan omassa omistuksessa.
Palvelukeskus on 28-paikkainen ympärivuorokautista hoivapalvelua tuottava yksikkö. Palvelukeskuksessa on 16 tehostetun palveluasumisen ja 12 pitkäaikaisen laitoshoidon paikkaa. Palvelukeskuksen yhteydessä Heikinkodissa on kevyempää asumispalvelua.
Näiden läheisyydessä on terveyskeskus. Kiinteistöt on vuokrattu Essotelle.

Kunnanhallituksen maanantain esityslistalla Attendon tarjous on esitelty, mutta päätösesitystä ei vielä ole.
Kunnanjohtaja Seppo Ruhanen sanoo, että luottamusjohto käsittelee asiaa ja jatkoa linjataan maanantaina hallituksessa. Paikalle tulee myös Attendon edustaja esittelemään yhtiön tarjousta.
Ruhanen ei suoraan ennakoi lopputulosta ja sitä, miten kunta mahtaa suhtautua Attendon esitykseen, mutta sanoo omana kantanaan toivovansa käsittelyn jatkamista.
— Linjaus voisi olla se, että kunnanhallitus antaa valtuudet neuvotella asiasta Attendon kanssa. Tarkempia neuvotteluja ei olla vielä käyty.
Ruhanen pitää yhtiön tarjousta ”erittäin mielenkiintoisena”.
— Suhtaudun siihen myönteisesti. Se on hyvä ehdotus Hirvensalmelle ja hirvensalmelaisille.

Ruhasen mukaan Attendon ehdottamalla menettelyllä on mahdollisuus turvata kunnan asukkaiden sote-palvelut, ennen muuta niiden saatavuus ja laatu.
Järjestely tietäisi myös sitä, että sote-sektorin työpaikat säilyisivät Hirvensalmella.
Oma kysymyksensä on kunnan sote-kiinteistöjen tulevaisuus. Ruhasen mukaan kunnan kiinteistöillä on edessään jollakin aikavälillä peruskorjaus, jonka hinta liikkuu 5—7 miljoonan euron tasolla.
— Tilat eivät ole ajanmukaisia. Soten ja maakuntauudistuksen valmistelu on kuitenkin nyt niin kesken, että tuollaisiin investointeihin ei voi vielä lähteä.
Kuntia askarruttaa se, mitä niiden sote-kiinteistöille tapahtuu sote- ja maakuntauudistuksessa. Kunnille on luvattu, että uudistuksessa kiinteistöt vuokrataan kolmeksi vuodeksi.
— Sen jälkeen niiden kohtalosta ei ole tietoa. Attendon ehdotus poistaisi Hirvensalmelta mittavan kiinteistöriskin, sanoo Ruhanen.
Attendon maksamaa hintaa kunnan sote-kiinteistöistä on haarukoitu, mutta Ruhanen ei sitä kerro, sillä kyse on pörssiyhtiö Attendon liikesalaisuudesta.

Jos Attendon esitys etenee, kunta päättäisi kiinteistöjen myynnistä ja rakennusluvan myöntämisestä Attendon rakennushankkeelle.
Palvelujen järjestämisvastuu olisi edelleen Essotella, joten Attendon ja Essoten osaksi jäisi sopiminen hirvensalmelaisten palveluista.
— Jos kunnan luottamusjohto katsoo, että asiaa viedään eteenpäin, on mielestäni toimittava nopeasti. Attendon ehdottaman mallin tulisi olla toiminnassa viimeistään vuonna 2020, sanoo Ruhanen.
Tuo ajankohta osuu arvioituun soten ja maakuntauudistuksen alkamisajankohtaan. Uudistusten oli määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta, mutta maan hallitus otti vuoden aikalisän.

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.