Hevosten ennakoiva hoito kasvattaa WHD Gårdia — Woikoski-yhtiöiden uudempaan liiketoimintaan on satsattu antaumuksella

Liiketoiminnasta jo kolmasosa on muuta kuin sairauksien hoitoa.

Mikko Kontti

Hoitojaksot ovat keskimäärin kuukauden pituisia. Tallimestari Hanna Anttonen ja Seaside Fizz.
Hoitojaksot ovat keskimäärin kuukauden pituisia. Tallimestari Hanna Anttonen ja Seaside Fizz.

WHD Gårdin hevospalvelukeskuksessa Mäntyharjussa uskotaan koulutukseen ja valmennukseen liittyvään liiketoimintaan.

— Tämä on nouseva trendi ja ala, jota esimerkiksi talouden suhdanteet eivät juuri heilauttele, sanoo hevospalvelukeskuksen tallimestari Hanna Anttonen.

Kasvua syntyy paitsi siitä, että hevoset halutaan pitää terveinä ja kilparadoilla, myös siitä, että niin ratsastus- kuin ravipuolella asiakkaat haluavat yhä enemmän hevosille niin sanottua ennakoivaa ja palauttavaa hoitoa.

— Sairauksien ja kipujen hoitoon liittyy noin kaksi kolmasosaa toiminnastamme. Ennakoivaa hoitoa on jo noin yksi kolmasosa.

Kilparatsastustoiminta painottuu eteläisimpään Suomeen. Ravihevosten omistajia on kautta maan. Sijainti Nurmaan kylällä kunnan etelälaidalla arvioidaan edulliseksi molempia ryhmiä varten.

Keskus perustettiin vuonna 2015. Anttonen sanoo, että sana ja maine on saatu leviämään piireissä melko hyvin.

Toimintaa ja laitteistoa on kehitetty vaiheittain. Työntekijöitä on kolme.

Muitakin vastaavien palvelujen tarjoajia on ja myös Etelä-Savossa, mutta WHD Gårdin väki arvioi keskuksensa olevan yksi maan monipuolisimmista ja nyt sitä voi sanoa myös valmiiksi. Laserhoitojen, tärinämaton ja vesikävelymaton ohella keskus tarjoaa kylmähoitoa, jossa hevosen lihakset ja nivelet elpyvät 130-asteisessa kylmässä. Myös esimerkiksi eläinlääkärien luennot kuuluvat keskuksen toimintaan.

Saman alueen majoitustoiminta tarjoaa puitteet erilaisille hevosharrastajien valmennus- ja koulutusleireille.

Isot kisat kesäkuussa

WHD Gård kuuluu kemianteollisuuden Woikoski-yhtiöihin. Vanhan perinteisen kaasuyhtiön rinnalle tällä vuosikymmenellä synnytetty matkailuliiketoiminta sijoittuu Mäntyharjulle ja Kouvolan Kirjokiven kartanoon.

Hevospalvelukeskuksessa Woikoski järjestää kesäkuun 14.–16. päivinä kolmannen tason eli kansallisen tason kouluratsastuskilpailut. Paikalla kilpailee noin 100 ratsukkoa per päivä.

Mikko Kontti

Iida Kekkonen hoitaa matkailupalveluita ja tarvittaessa esittelee vaikkapa Woikosken automuseon.
Iida Kekkonen hoitaa matkailupalveluita ja tarvittaessa esittelee vaikkapa Woikosken automuseon.

WHD Gård on entinen Woikosken 1930-luvulla perustama koeviljelytila. Perusteellinen uudistaminen satojen hehtaarien tilalla alkoi, kun kaasuyhtiön varatoimitusjohtaja Sari Palmberg alkoi kehittää paikkaa oman hevosharrastuksensa innostamana.

Kohteelle on juuri myönnetty maan ensimmäisenä hevospalvelukeskuksena ja ensimmäisten joukossa matkailupalvelun tarjoajana ISO -laatusertifikaatti.

Matkailupuolella tämän vuoden uutuus on maatilan entiseen kuivurirakennukseen rakennettu sviitti.