Ulkomaalaisiksi murtovarkaiksi Kangasniemellä epäillyt miehet olivatkin porilaisia lihakauppiaita — Ylikonstaapeli Toni Reinikainen tarkasti valkoisen pakettiauton

Erehdys tapahtui, sillä Mäntyharjussa ja Pertunmaalla liikkui murtovarkaita niin ikään valkoisella pakettiautolla muutama viikko sitten. Vahva Porin murre sai aikaan huhun ulkomaalaisista.

Jaakko Avikainen

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen sattui tavoittamaan valkoisen pakettiauton. Selvisi, että miehet liikkuivat rehellisellä asialla.
Ylikonstaapeli Toni Reinikainen sattui tavoittamaan valkoisen pakettiauton. Selvisi, että miehet liikkuivat rehellisellä asialla.

Kangasniemellä ollut valkoinen pakettiauto aiheutti hämminkiä Kangasniemellä tiistaina.

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen kertoo, että hän sai useita yhteydenottoja valkoisesta pakettiautosta, joka kierteli Hokan ja Luusniemen kylillä.

Länsi-Savo uutisoi lokakuun alkupuolella, että rikollisporukka murtautui yhteensä kahteenkymmeneen kiinteistöön Pertunmaalla ja Mäntyharjussa.

Taustalla oli siis aiheellinen pelko siitä, että murtoporukka on nyt Kangasniemellä.

Ylikonstaapeli tarkasti pakettiauton

Reinikainen sai rekisterinumeron eräältä teräväsilmäiseltä mieheltä, joten hän pystyi tarkistamaan auton tiedot. Selvisi, että kyseessä ei ole sama rosvoauto kuin Pertunmaalla ja Mäntyharjussa.

Ylikonstaapeli sattui tavoittamaan pakettiauton tiistai-iltana Sydänmaantiellä, ja Reinikainen päätti tarkistaa auton.

Selvisi, että autossa on kaksi porilaista lihakauppiasta, jotka kiersivät Kangasniemellä myymässä erilaisia lihatuotteita.

— Katsoin ajokortin ja katsoin, että asia on kunnossa. Totesin miehille, että tällä hetkellä valkoisella pakettiautolla tuotteita on hankalampi myydä, Reinikainen kertoo.

Kaksikkoa ei ole siis syytä epäillä mistään rikoksesta.

Reinikainen teki vielä ihmisiä rauhoitellekseen tiistai-iltana päivityksen Facebookiin, sekä Kangasniemi-foorumille että Hokan kylän omille sivuille.

Vahva murre sai huhun aikaan

Asiasta teki vielä hämmentävämmän se, että kauppiaita epäiltiin ulkomaalaisiksi vahvan murteensa takia.

Kauppiaat puhuvat erittäin vahvaa länsisuomalaista Porin murretta, jonka takia kyläläisten keskuudessa syntyi huhu ulkomaalaisista miehistä.

Aikaisempien varkaiden käyttämä pakettiauto oli selkeästi vanhempi ja huonokuntoinen, mutta porilaisten kauppiaiden auto oli suhteellisen uusi ja maalipinta hyvässä kunnossa.

Reinikainen ymmärtää, että erehdys on sattunut, mutta kehottaa silti mielummin kertomaan oudoista asioista poliisille kuin jättää kertomatta.

— Ilmiössä on hyvä se, että pidetään silmät auki ja ilmoitellaan silloin, jos joku asia tuntuu oudolta. Parempi niin, että ilmoittaa, kuin sitten huomataan viikon päästä, että asiassa olikin jotakin, mutta rekisterinumeroa tai tapahtumapaikkaa ei enää muista, sanoo Reinikainen.

— Ei kulkukauppiaan työ kullan vuolemista ole. Se on kovaa työtä.

Reinikaisella ei ole tarkkaa tietoa siitä, aikovatko lihakauppiaat jatkaa myyntiä Mikkelin seudulla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.