Mikkeliläinen Noora Sinkko oli viimeisillään raskaana Suomessa ennätyksiä rikkoneessa helleheinäkuussa — "Hiki valui noroina pelkästään tuulettimen edessä paikallaan istuessakin"

Noora Sinkko synnytti kaksi päivää sitten tyttövauvan yli 30 asteen helteessä. Hänen mukaansa parhaiten tukalaa oloa helpottivat tuuletin ja rannalla kahlaaminen. Mikkelissä ei hurjista lämpömittarin lukemista huolimatta ei ollut edes 2010-luvun lämpimin heinäkuu.

Mikko Kääriäinen 

Noora Sinkolla oli vesipullo vieressään Mikkelin keskussairaalan synnytysosastollakin. Sylissä oleva kahden päivän ikäinen tyttövauva kulkee vielä lempinimellä "mötikkä".
Noora Sinkolla oli vesipullo vieressään Mikkelin keskussairaalan synnytysosastollakin. Sylissä oleva kahden päivän ikäinen tyttövauva kulkee vielä lempinimellä "mötikkä".

Lähes kaksi vuotta sitten lokakuussa Noora Sinkon olo oli tuskaisa. Viimeisillään raskaana oleva Sinkko valitti siitä, miten oli kuuma ja tukala olla jatkuvasti.

Silloin hän ei kuitenkaan vielä tiennyt, millainen hänen seuraava raskautensa tulisi olemaan. Sinkon toinen lapsi syntyi kaksi päivää sitten ennätyslämpimään heinäkuuhun.

— Viimeisillään raskaana oleminen näillä helteillä oli todella tuskallista. Mitään ei voinut eikä olisi edes jaksanut tehdä. Hiki valui noroina pelkästään tuulettimen edessä paikallaan istuessakin, Sinkko kuvailee.

Kuumimmat ajat sisällä

Sinkko asuu tiilitalossa olevassa kerrostalokolmiossa, joka sattuu olemaan vielä ylimmässä kerroksessa.

Hän joutui pitämään kaikki kodin sälekaihtimet kiinni, jotta lämpötila sisällä ei nousisi sietämättömäksi. Sinkko myös pysytteli sisätiloissa päivän kuumimman ajan kello yhdestätoista yhteen, ja muuten kävi paljon rannalla esikoisensa kanssa.

— Hän ui ja minä seisoin vedessä reisiä myöten. Puolitoistavuotiaalla riitti kuumuudesta huolimatta energiaa peuhata, Sinkko kertoo.

Unet jäivät trooppisiksikin luonnehdittuina öinä katkonaisiksi. Sinkko nukkui makuuhuoneen sijaan olohuoneen levitettävällä sohvalla, josta oli myös viimeisillään raskaana ollessa helpompi päästä nousemaan.

— Ikkunat ja parvekkeen ovi olivat auki ja tuuletin pauhasi täysillä, hän kuvailee.

Raskaana kannattaa ottaa rauhassa

Sinkko kertoo, että neuvolasta ei annettu mitään erityisiä ohjeita helteellä jaksamiseen raskaana. Hän piti kuitenkin itse tarkasti huolta, että joi tarpeeksi vichyvettä.

Kuumalla lämmin ruoka ei aina meinannut maistua, mutta raskausdiabeteksen ja esikoisen ruokailujen takia omakin ruokailurytmi pysyi säännöllisenä ja suolatasapaino kohdallaan.

Muita helteillä raskaana olevia Sinkko kehottaa ottamaan rauhassa ja delegoimaan tekemisiä muille, jotta itse voi välillä levätä.

— Tämä on kuitenkin vain väliaikaista, ja kohta se raskaus on ohi, Sinkko muistuttaa.

Keskiviikkona Mikkelin keskussairaalan synnytysosastolla onkin miellyttävän viileää ja rauhallista. Sinkko istuu sängyllä ja hörppii välillä vettä vieressään olevasta juomapullosta. Samalla hän syöttää pientä vastasyntynyttä tyttöään, josta puhutaan vielä leikkisällä lempinimellä ”mötikkänä”.

— Nimi selviää lähipiirille sitten myöhemmin, sillä se ei ole vielä meillekään selvillä, Sinkko kertoo ja hymyilee.

Sinkko vauvoineen kotiutuu luultavasti torstaina, minkä jälkeen perheellä alkaa vauvantahtinen arki.

Mikkelissä ei päästy ennätyslukemiin

Suomessa heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötilaltaan sen mittaushistorian lämpimin kuukausi. Suomen keskilämpötila oli heinäkuussa 19,6 astetta.

Edellinen ennätys tehtiin vuoden 1941 heinäkuussa jolloin Suomen keskilämpötila kipusi 19,2 asteeseen. Vertailukelpoinen mittausaineisto alkaa 1900-luvun alusta.

Mikkelissä keskilämpötilaennätyksiä ei kuitenkaan rikottu, sillä lentoasemalla olevan mittausaseman mukaan kuukauden keskilämpötila oli 19,5 astetta. Se on Ilmatieteen laitoksen mukaan vasta Mikkelin mittaushistorian neljänneksi lämpimin heinäkuu.

Ennätyksestä jäätiin peräti yli kahden asteen verran, sillä vuonna 2010 Mikkelin ennätyksellisen heinäkuun keskilämpötila oli peräti 21,7 astetta. Seuraavaksi korkein keskilämpötila, 19,6, astetta, mitattiin heinäkuussa 1972.

Ensi viikolla helteiden pitäisi Ilmatieteen laitoksen mukaan alkaa helpottaa, ja ensimmäistä kertaa viikkoihin säätiedotus näyttää jotain muuta kuin hellelukemia.

Jo lähipäiviksi Mikkeliin luvataan ukkosta, ja ensi viikon maanantaiksi lämpötilan ennustetaan laskevan 17 asteeseen.