Toivola taistelee koulun keittiöstä - käveltiinkö Mäntyharjussa valtuuston yli?

Kyläkoulun valmistuskeittiö on kirjattu maanantaina hyväksyttyyn talousarvioon. Torstaina oppilaiden vanhemmille ilmoitettiin, että kokkailut päättyvät ja keittäjä vaihtuu.

Tanja Rihu

Toivolan kyläkoulun joulurauhaa rikkovat epäselvyydet siitä, miten käy valmistuskeittiölle ja pitkäaikaiselle keittäjälle.
Toivolan kyläkoulun joulurauhaa rikkovat epäselvyydet siitä, miten käy valmistuskeittiölle ja pitkäaikaiselle keittäjälle.

Mäntyharju on muuttamassa Toivolan kyläkoulun keittiön toimintaa.
Koulun oppilaiden vanhemmat saivat viime torstaina viestin, jonka mukaan kunta luopuu 9. tammikuuta koulun valmistuskeittiöstä ja siirtää pitkäaikaisen keittäjän töihin keskuskeittiölle.
Viestin mukaan Toivolan koululle jää jakelukeittiö, jonne ruuat kuljetaan Mäntyharjun keskustasta. Toivolan jakelukeittiöön tulee töihin toinen työntekijä.

Vanhemmat ottivat viestin vastaan tyrmistyneinä. Yksi vanhemmista, Niina Mäkinen, kertoo, että asiaa vastustetaan Toivolassa.
Joulujuhlassa lähti jo liikkeelle virallinen adressi, johon kerätään parhaillaan allekirjoituksia.
— Saisimme nimet varmasti kaikilta kyläläisiltä, mutta otamme mukaan vain oppilaiden vanhemmat, joita asia läheisesti koskee, Mäkinen kertoo.

Viestin ajankohta on erikoinen sekä joululoman, nopean aikataulun että erityisesti kunnallisen päätöksenteon kannalta.
Toivolan koulun valmistuskeittiö on mainittu Mäntyharjun kunnan ensi vuoden talousarviossa, jonka kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina eli vain kolme päivää ennen viestiä.
Talousarvioon on kirjattu, että ”Toivolan koulussa valmistetaan ateriat oppilaille ja henkilökunnalle”.
Budjetin tekstiosuudet ovat operatiivista toimintaa sitovia.
— Asia on ristiriidassa valtuustopäätöksen kanssa, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Leena Pekkanen (kesk.) vahvistaa.

Mäntyharjun kunnan ruokapalveluilla on kolme keittiötä. Keskuskeittiö Huhmarin lisäksi ruokaa valmistetaan koulukeskuksella ja Toivolan koululla. Toisella kyläkoululla Kirkonkylässä on jakelukeittiö.
Muutokseen liittyviä kustannuslaskelmia ei ole julkistettu. Leena Pekkanen on tietoinen vastustuksesta.
— Asiaan liittyy paljon tunteita sekä se, että nykyinen keittäjä on kouluyhteisön tärkeä ja pitkäaikainen jäsen, Pekkanen muistuttaa.