Jyväskylä nöyryyttää jälleen Mikkeliä — nyt tuli katkera tappio joulukuusikisassa!

Aivan kuin nokittelu Viitostien rahoituksesta ja merkityksestä ei olisi ollut tarpeeksi. Yliopistokaupunkin pönkittää jo ennestään pulleaa egoaan jopa joulupuun pituudella.

Vesa Vuorela

Mikkelin joulukuusessa on perinteisen valorivistön lisäksi tänä vuonna Suomi 100-aiheiset koristeet.
Mikkelin joulukuusessa on perinteisen valorivistön lisäksi tänä vuonna Suomi 100-aiheiset koristeet.

Mikkelin kaupungin joulukuusi Hallitustorilla on syystäkin herättänyt kaupunkilaisissa ilon ja ylpeyden tunteita. Tanakka suomalainen metsäkuusi kohoaa ylväänä ja tuuheana korkeuksiin ja on peräti 24,5 metriä pitkä torin istutuskuopassa seistessään, koristeineen kaikkineen.


Komea kuusi antoi aihetta selvittää, olisiko mikkeliläisillä torillaan jopa Suomen korkein joulukuusi. Vuosien varrellahan on joidenkin kaupunkien välillä käyty leikkimielistä kilpailuakin siitä, kumman kuusesta löytyy pituutta enemmän. Erityisesti Turku ja Tampere ovat kisanneet tässä lajissa jo pitkään.

Länsi-Savo kysyi joulukuusen korkeutta kaikkiaan kymmeneltä paikkakunnalta. Mukaan pääsivät Mikkelin lisäksi Oulu, Joensuu, Kuopio, Pieksämäki, Savonlinna, Lahti, Tampere, Turku ja Helsinki.


Ensimmäiset toimitukseen tihkuneet tiedot nostattivat mikkeliläisittäin toiveikasta talvimieltä. Joensuussa ei kuusta ole toriremontin takia lainkaan, Oulu ilmoitti kuusensa mitoiksi säälittävät 12 metriä eikä maan pääkaupunkikaan pääse kuusen mitoilla kehumaan; Helsingin kuusi ei ole kuin 17-metrinen.
Turku voitti ainakin tänä vuonna Tampereen metriluvuin 22—20. Lahdessa jäätiin 19 metriin.

Joulukuusella päteminen on jyväskyläläisille tyypillistä.


Kuopion joulupuu on tänä vuonna 21-metrinen. Savonlinnan perinteinen joulukuusi jouduttiin kaatamaan turvallisuussyistä muutama vuosi sitten. Pieksämäeltä saatiin kuusesta arviomitta, 15 metriä. Savon joulukuusimestaruus meni siis ylivoimaisesti Mikkeliin.

Jyväskylän vastaus romahdutti kuitenkin Mikkelin toiveet valtakunnan tason ykkössijasta. Keski-Suomen pääkaupungissa ylvästellään peräti 26-metrisellä kuusella. Tarkistusmittauksiin ei kannata ryhtyä, sillä voittomarginaali on puolitoista metriä.
Todellisuudessa Mikkelinkin kuusen kokonaismitta on tuo 26 metriä, josta istutuskuoppa syö puolitoista metriä. Siihen vetoaminen ei nyt kuitenkaan auta, sillä Jyväskylässä kuusen kokonaismitaksi kerrotaan 27,5 metriä, josta samaiset puolitoista jäävät maan uumeniin.


Joulukuusella päteminen on jyväskyläläisille tyypillistä. Jo vuosien ajan he ovat pitäneet itseään ainakin epävirallisena joulukuusen pituusennätyksen haltijakaupunkina. Viime vuonna Jyväskylän kuusi oli vielä metrin pidempi.