Eteläsavolaiselta marjatilalta löytyi maassa laittomasti työskennelleitä poimijoita — Tulee sakkoja ja maahantulokieltoja

Ketään ei otettu säilöön vaan henkilöt saapuvat määrättynä aikana selvittämään asian.

Kimmo Seppälä

Eteläsavolaiselta marjatilalta löytyi maassa laittomasti työskennelleitä poimijoita — Tulee sakkoja ja maahantulokieltoja

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoo antaneensa tämän viikon aikana neljä rangaistusvaatimusta ulkomaalaisrikkomuksista. Henkilöiden epäillään työskennelleen laittomasti eteläsavolaisella marjatilalla.

— Teimme poliisin kanssa yhdessä valvontaiskun yhdelle marjatilalle. Sieltä löytyi neljä ulkomaalaista työntekijää, joilla ei ollut asianmukaiset luvat kunnossa, kertoo kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Fonseliuksen mukaan pääosalla tilan ulkomaalaisesta työvoimasta oli asiat kunnossa. Luvattomat työntekijät olivat tulleet Ukrainasta.

Maahan saapuvilta ihmisiltä kysytään rajalla matkan motiivista ja määränpäästä.

— Esimerkiksi juuri marjanpoiminta on kausityötä, ja me suurinpiirtein tiedämme tiloja, minne työntekijöitä menee. Ajoittain poliisin kanssa sitten tarkistetaan maassaolon edellytyksia ja lupia työntekoon.

Kiinni jääneille määrätään ulkomaalaisrikkomuksesta sakkorangaistus. Lisäksi heidät käännytetään Suomesta ja annetaan maahantulokielto. Rajavartiolaitos voi asettaa kiellon maksimissaan kahdeksi vuodeksi.

Laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia työntekijöitä ei kiikuteta samantien rajalle.

— Tässäkin tapauksessa määrättiin ilmoittautumisvelvollisuus viranomaisen luo tietyssä ajassa. Siihen mennessä valmistellaan hallinnolliset päätökset, heille annetaan sakko ja käännytyspäätös tiedoksi ja sitten heidät poistetaan maasta.

Henkilöitä ei siis oteta säilöön, vaan he saavat vapaasti liikkua ja tulla sitten selvittämään asiat sovitusti viranomaisen luo.

Tietenkin myös työnantajalla on vastuunsa työvoimaa palkatessaan, mutta Fonseliuksen mukaan sen valvominen ei ole rajavartiolaitoksen asia.

— En osaa tästäkään tapauksesta siltä osin sanoa, se on poliisin asia. Olettaisin, että sakkoa on työnantajallekin tullut.

Luetuimmat