Itsemurhaa yrittänyt ajoi päin toista autoa – tuomittiin yli yhdentoista vuoden vankeuteen

Tuomittu kiisti yrittäneensä itsemurhaa. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt selitystä uskottavana.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut viime kesänä päin toista autoa ajaneen 22-vuotiaan Jani Markus Tapani Salkkolan 11 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen taposta, kahdesta tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Salkkola oli viime kesäkuussa kuljettanut yksin henkilöautoa Savonlinnassa valtatiellä 14 ja ajanut sen vastaantulevien kaistalle sillä seurauksella, että hän törmäsi vastaantulevaan henkilöautoon.
Nopeutta Salkkolalla oli asiantuntijana kuullun onnettomuustutkijan mukaan noin 160 kilometriä tunnissa alueella, jolla nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Molemmat autot romuttuivat täysin. Vastaan tulleen auton apukuljettajan paikalla ollut mieshenkilö menehtyi törmäyksen aiheuttamiin vammoihin. Vastaan tulleen auton kuljettaja ja takapenkillä ollut henkilö loukkaantuivat törmäyksessä.
Käräjäoikeuden mukaan syynä tekoon oli itsemurhayritys.

Salkkola kiisti yrittäneensä itsemurhaa. Hän kertoi, ettei hänellä ole kunnollisia muistikuvia tapahtuneesta. Hän kertoi muun muassa matkapuhelimen käytön olleen syynä ajoneuvon hallinnan menettämiseen.
Salkkola kiisti myös syyllistyneensä tappoon, tapon yritykseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hän myönsi syyllistyneensä ainoastaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kuolemantuottamukseen ja kahteen vammantuottamukseen.
Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt selitystä uskottavana, vaan katsoi teon olleen tarkoituksellinen. Käräjäoikeuden mukaan teon tahallisuuden puolesta puhuivat muun muassa ajonopeus ja ajotapa ennen törmäystä.

Käräjäoikeuden mukaan Salkkolan teko osoittaa hänessä julmuutta ja täydellistä välinpitämättömyyttä muiden ihmisten hengestä ja terveydestä.
Käräjäoikeus katsoi, että pysymällä valitsemallaan, vastaan tulleen auton käyttämällä kaistalla Salkkola olisi voinut välttää törmäyksen toiseen autoon, joka oli yrittänyt väistää Salkkolan autoa. Salkkola oli kirjallisten todisteiden mukaan kuitenkin ennen törmäystä kääntänyt ajoneuvonsa takaisin kohti omaa kaistaansa.
Salkkola oli myös vähän ennen törmäystä lähettänyt tekstiviestin, joka on tulkittavissa jäähyväisviestiksi hänen entiselle tyttöystävälleen.

Vankeustuomion lisäksi Salkkola tuomittiin yli neljäksi vuodeksi ajokieltoon ja maksamaan tuhansia euroja erilaisia korvauksia.
Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

Kia Kilpeläinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.