Veera Räsäsen lahjoitus Mikkelin synnytysosastolle tuo iloa monelle perheelle — "On kiva tehdä jotain hyvää muille ihmisille"

Nyt hellitään Mikkelin keskussairaalan synnytysosastoa: viime viikolla uutisoitiin synnytysten jatkuvan, perjantaina osasto vastaanotti komean lahjoituksen.

Ville Toivonen

Ensimmäiset Veera Räsäsen (vasemmalla) lahjoittamat töppöset ja turvalonkerot menivät Elina Manniselle ja hänen kaksi päivää vanhalle tyttärelleen "Sisko" Tähtiselle.
Ensimmäiset Veera Räsäsen (vasemmalla) lahjoittamat töppöset ja turvalonkerot menivät Elina Manniselle ja hänen kaksi päivää vanhalle tyttärelleen "Sisko" Tähtiselle.

Mikkelin keskussairaala sai perjantaina lahjoituksen, josta riittää iloa monelle perheelle.

Mikkelistä lähtöisin olevan Veera Räsäsen ”paketti” piti sisällään yli sata vastasyntyneille tarkoitettua mustekalaa sekä toista sataa paria töppösiä ja villasukkia. Lahjoitusta oli vastaanottamassa synnytysosaston ylilääkäri Jaana
Kröger.

— Kunnioitettavaa viitseliäisyyttä ja todella tervetullut lahjoitus, Kröger ihaili.

Idean projektiinsa Räsänen kertoo saaneensa käsityöryhmistä, joissa toivotaan säännöllisesti etenkin virkattuja mustekaloja. Turvalonkeroiksi kutsutut mustekalat antavat pikkuvauvoille turvaa. Erityisen tarpeellisiksi turvalonkerot on koettu keskosille, mutta niistä on iloa ja hyötyä myös täysiaikaisina syntyneille vauvoille.

— Viime kesänä totesin, että minulla on paljon jämälankoja, ja ajattelin tämän olevan konkreettinen asia, jonka pystyn tekemään. Siitä se homma lähti, pikkuhiljaa nämä valmistuivat.

Räsänen tunnustaa olevansa ”koukussa”, eli virkkuukoukut ovat lähes aina käden ulottuvilla.

— Aina pitää tehdä jotakin, kun istuu alas. Omassa lähipiirissä villasukkien tarve alkaa olla täytetty, ja kun lapset ovat ihania ja on kiva tehdä jotain hyvää muille ihmisille, tämä tuntui hyvältä idealta, Räsänen kertoo.

Työhön käytettyä tuntimäärää Räsänen ei ole laskenut.

— Tossupariin meni ehkä kahdesta kolmeen tuntia ja sukkaparin jaksoi tehdä päivässä. Lonkeroita tekee sitten nopeammin, Räsänen laskee.

Lapsille tekemisessä Räsänen näkee positiivisena puolena nimenomaan yksittäisten töiden nopeatempoisuuden.

— Näitä tehdessä saa valmiin tuloksen yhdessä päivässä. Jos aikuiselle alkaa neuloa villasukkia, niihin menee yleensä muutama päivä.

Vaikka Räsänen vaikuttaa nykyisin pääkaupunkiseudulla, hän halusi tehdä lahjoituksen vanhan kotikaupunkinsa sairaalaan.

— Olen täältä lähtöisin, ja Mikkelin sairaala on ihanan pieni. Tässä samassa sairaalassa olen itsekin syntynyt, hän kertoo.

Ville Toivonen

Mikkelin keskussairaalassa riittää nyt käsitöitä vastasyntyneille lahjoitettaviksi.
Mikkelin keskussairaalassa riittää nyt käsitöitä vastasyntyneille lahjoitettaviksi.