"Ensimmäisenä reaktiona tuli kauhea jano" — Mikkeliläisen Sara Kontion kaivosta loppui vesi kesken puutarhatöiden, kuivuutta kesti kaksi viikkoa

Mikkeliläisen Sara Kontion kaivo ehti olla tyhjillään muutaman viikon ajan. Kuiva kevät ja kesä näkyvät pohjavesien korkeuksissa lähes koko maassa. Etelä-Savossa lähennellään paikoin mittaushistorian matalimpia korkeuksia.

Vesa Vuorela

Sara Kontio oli tekemässä puutarhatöitä kun kaivosta loppui vesi. Nyt pari viikkoa tyhjillään olleen kaivon pohja on jo peitossa, mutta vedenpinta on silti yli metrin normaalia alempana.
Sara Kontio oli tekemässä puutarhatöitä kun kaivosta loppui vesi. Nyt pari viikkoa tyhjillään olleen kaivon pohja on jo peitossa, mutta vedenpinta on silti yli metrin normaalia alempana.

— Ensimmäisenä reaktiona tuli kauhea jano, naurahtaa Sara Kontio.

Hänen kotinsa kaivosta Mikkelin Heinälahdella loppui vesi kesken puutarhatöiden noin kaksi viikkoa sitten. Välittömän ensireaktion jälkeen he irrottivat aviomiehensä kanssa vesipumpun sulakkeen ja suuntasivat kaupungille hakemaan juomavettä. Saman sulakkeen päässä oli myös arkkupakastin.

— Meillä on ihan hyvän kokoinen pakastin, niin menihän siinä aika paljon kaikkea hukkaan.

Kaivon kuivuttua Kontio on käynyt hakemassa käyttövettä kaupungista noin kahdesti viikossa. Pyykinpesu on onnistunut Kontion vanhempien luona, suihkussa on käyty ystävillä.

— On meillä rantamökki, mutta kun näillä helteillä käy siellä peseytymässä ja kävelee kilometrin takaisin, niin on kuin ei olisi pesulla käynytkään, Kontio kuvailee.

Parin sadekuuron jälkeen kuivumaan päässeen kaivon pohjaan ilmaantui taas vettä, mutta juomakelpoista se ei heti ollut.

— Piti melkein tyhjäksi laskea, ennen kuin uskalsi maistaa.

Tällä hetkellä kaivossa on vettä pohjan peitoksi, mutta pinta on yhä kaukana normaalitasosta.

— Meillä oli varasysteeminä luonnonlähde tuossa lähellä, mutta se on vieläkin ihan rutikuiva.

Netistä ei löytynyt apua

Kaivon kuivuttua Kontio yritti etsiä internetistä apua ongelmaansa. Ainoa ohje, jonka hän löysi, oli kutsua paikallinen vapaapalokunta paikalle kaivoa täyttämään.

— Sieltä tuli vastaus, että mielellään tulisivat, mutta eivät kuulemma nykyisin saa, Kontio harmittelee.

Vapaapalokunnat ovat aiemmin käyneet täyttämässä kaivoja, mutta nykyisin se luokitellaan liikenneluvanvaraiseksi toiminnaksi.

Kuluvasta kesästä selvittiin muutamilla poikkeusratkaisuilla, mutta Kontio on huolissaan myös tulevista vuosista.

Vesa Vuorela

Juomavettä Kontioiden koirille Tundralle ja Hillalle on täytynyt hakea kaupungista asti.

— Väkisinkin tässä alkaa miettimään ilmaston lämpenemistä, ja jos tälläisiä kesiä on jatkossakin niin pulassa ollaan.

Kontion mukaan vaihtoehtoina ovat liittyminen kunnalliseen vesijohtoverkkoon, porakaivon rakentaminen tai nykyisen kaivon syventäminen. Vesi kaivoon tulee tällä hetkellä lähteestä.

— Varmaan se kaivon syventäminen on edessä. Tämä vesi on niin hyvää ja puhdasta, että ei me haluttaisi tästä luopua.

Pohjavesien pinnat matalalla koko maassa

Etelä-Savon ely-keskuksen vesihoidon asiantuntija Juho Kotasen mukaan pohja- ja kaivovedet ovat Etelä-Savossa paikoin lähes mittaushistorian pohjalukemissa.

Maan etelä- ja keskiosissa pohjavedet ovat paikasta riippuen 10—45 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa alempana.

— Rantasalmella sijaitsevassa seurantakaivossa laski vesi pelkästään heinäkuussa 65 senttimetriä.

Lähes sateettomat touko- ja heinäkuu näkyvät tilastoissa. Pohjavesitilanne tasaantuu vuodenaikojen vaihtuessa. Vielä keväällä pohjavedet olivat hyvällä tasolla, koska takana oli sateinen syksy ja luminen talvi.

Kasvukauden lähestyessä loppuaan ja sään viiletessä kosteuden haihtuminen maaperästä vähenee. Silloin pohjavettä alkaa taas muodostua. Tällä hetkellä maankosteuden vajaus on suuri.

— Haihdunta on niin voimakasta, että lyhytaikaisesta sateesta ei vielä varsinaisesti pohjavettä muodostu, Kotanen toteaa.

Moni on hakenut Kontion tapaan apua kuivuuteen kauppojen vesipisteiltä. Sale Hurissalon myymäläpäällikkö Jorma Tikka on huomannut menekin kasvaneen aiemmista kesistä. Hurissalon Sale on Tikan mukaan ainoa S-Ryhmän ruokakauppa, joka ei ole vesijohtoverkossa, vaan saa vetensä kaivosta.

— Tuntuu siltä, että siellä on kokoajan joku ottamassa. Olemme joutuneet rajoittamaan veden määrää kymmeneen litraan per asiakas, jotta vesi kaivossa varmasti riittää, kertoo Tikka.

Kommentoidut